Grad Trebinje
Republika Srpska

Počela vakcinacija u Srpskoj, prvu vakcinu “Sputnjik V” primio Đajić

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske u Banjaluci počela je vakcinacija protiv virusa korona, a prvu vakcinu “Sputnjik V” primio je generalni direktor ove zdravstvene ustanove Vlado Đajić.

Prvim dozama ruskih vakcina danas će biti  vakcinisano dvadesetak medicinskih radnika, odnosno ljekara i sestara kovid odjeljenja UKC-a, a u narednim danima i ostalo osoblje. Revakcinacija osoba koje su danas primile prvu dozu vakcine trebalo bi da bude 5. marta – na datum kada je prije godinu otkriven prvi slučaj virusa kroona u Srpskoj.

Đajić je  prva osoba u BiH vakcinisana protiv virusa korona.

– Ovo je istorijski trenutak za Srpsku i BiH. Danas će prvi stanovnici,  naši medicinari primiti vakcinu koju smo čekali skoro godinu. I sam primam vakcinu jer vjerujem da će koristiti u prevenciji ovog oboljenja. Pokazalo se o ovaj put da je dobro što imamo svoje institucije i među prvima smo zahvaljujući Vladi RS nabavili vakcinu – istakao je Đajić prije nego što je primio vakcinu.

Direktor Insituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, koji se vakcinisao odmah poslije Đajića, rekao je da  najveću zahvalnost dugujemo zdravstvenim radnicima na neiscrpnoj borbi kao i institucijama Republike Srpske jer su omogućili da dobijemo vakcinu koja predstavlja ogroman korak u borbi protiv pandemije.

Naglasio je da su zahvaljujući institucijama RS obezbijeđene prve količine vakcine “Sputnjik V”.

– Danas počinje vakcinacija zdravstvenih radnika, a ja ću biti prvi među jednakima koji će se vakcinisati kada počne masovna vakcinacija – istakao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Rekao je da postoji informacija od dobavljača da će iduće sedmice stići doređena količina vakcina u Srpsku.

On je ranije danas rekao da očekuje da bi u drugoj polovini februara u Srpskoj mogla da počne masovna vakcinacija stanovništva ruskom vakcinom protiv virusa korona.

– Očekujemo, prema najavama distributera iz Rusije, da u drugoj polovini februara Republika Srpska dobije prvu količinu vakcina za 100.000 ljudi, čime bi počeli i masovnu vakcinaciju ruskom vakcinom – rekao je Šeranić.

On je podsjetio da bi u Republiku Srpsku trebalo da stigne ukupno 400.000 doza “Sputnjika”, odnosno količine vakcina za vakcinisanje 200.000 ljudi, koje je Srpska putem ovlaštenih distributera uspjela da nabavi iz Rusije.

– Planirano je da se ovom prvom količinom, iz interventnog uvoza, koja je prošla kontrolnu seriju Agencije za lijekove, vakcinišu radnici koji rade u kovid odjeljenjima, bilo u bolnicama ili ambulantama – rekao je Šeranić za RTS uoči početka današnje vakcinacije zdravstvenih radnika.

On kaže da je do sada odziv za vakcinaciju dobar.

Šeranić napominje da Republika Srpska još očekuje i određene vakcine “Fajzera” i “Astra Zeneka”, koje bi trebao da dođu kroz “Kovaks” program, ali i da Srpska nastavlja da traži način da nabavi dodatne vakcine za svoje stanovništvo.

Prve doze vakcina u FBiH trebalo bi da stignu naredne srijede, 17. februara.