Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska Video

POD ZASTAVOM SRBIJE Šta Jelena Trivić poručuje simbolikom u svom video obraćanju (Video)

Pominjanje matice Srbije, sa zastavom Srbije u pozadini, u video obraćanju snimljenom vjerovatno u Beogradu.

To su detalji iz jučerašnjeg govora Jelene Trivić koji su, osim potvrde osnivanja nove političke opcije, privukli najviše pažnje javnosti.

Tim više što se Narodni front osniva u Republici Srpskoj, uz sve glasnije spekulacije da Trivićeva za to ima blagoslov iz Srbije.

Šta znači ta, očigledno ni malo slučajna, simbolika?

– Kao prvo vidi se okruženje nalik biblioteci ili profesorskom kabinetu. Na taj način ona želi da ukaže na svoj profesorski bekgraund, ali takođe vidimo i zastavu Srbije. Iako to eksplicitno nije navela, implicitno se može zaključiti kakvu bi ideologiju zagovarala. Nije zastava Srpske nego zastava Srbije, što nam jasno daje do znanja da je Trivićeva itekako bliska političkim idejama u Srbiji. Pošto su tamo najjači Aleksandar Vučić i njegova politička opcija, možemo da pretpostavimo da je bliža tim opcijama nego nekim drugim. To potvrđuje spekulacije o njenoj vezi sa Vučićem. Da li on pokušava da „disciplinuje“ Milorada Dodika, ili putem Trivićeve pokušava da promoviše, ne samo sebe, nego i svoju političku ideologiju malo intenzivnije, to je druga stvar – kaže za Srpskainfo komunikolog Mladen Bubonjić.

FOTO: PDP
FOTO: PDP

On podsjeća da je Trivićeva i do sada bila bliska političkim idejama Srbije, Srba i srpstva, te da smo njenu desnu orjentaciju mogli da vidimo i prilikom zagovaranja nekih istorijskih detalja. Iz tog razloga, ni novi nastup nije iznenađenje.

Ono što Bubonjiću posebno privlači pažnju jeste činjenica da je tako važnu informaciju o formiranju Narodnog fronta Trivićeva saopštila u jednoj video poruci objavljenoj na Fejsbuku.

– Dakle, nije sazvala konferenciju za medije, nije okupila političke istomišljenike i obratila se javnosti, već je doslovno samo pustila poruku. Možda bi bio jači utisak da se na drugi način predstavila, sa javnom prezentacijom, gdje bi dozvolila da se uključe novinari i gdje bi sve bilo mnogo transparentnije, bez obzira što i sada postoji mogućnost komentara na Fejsbuku. To nije transparentan početak. Daleko od toga da ona radi tajno, ali možemo da vidimo potpuno neprincipijelan politički potez. Kao da smatra da nisu dovoljno vrijedni interakcije sa njom, pa samo u kratkoj poruci im se obraća i to je to. Kao da nema dovoljno povjerenja u ljude koji bi u nju imali povjerenja i da im izađe lice u lice, da se predstavi sa svojom političkom idejom – zaključuje Bubonjić.

Mladen Bubonjić
FOTO: FOTO: PRIVATNA ARHIVA

„Izrasla na protestu“

Politički analitičar iz Beograda, Dušan Janjić, slaže se da simbolika nije slučajno izabrana, ali dodaje da je to „samo proizvod kojim se ne bi mnogo bavio“.

– Te poruke da Vučić nekog podržava, da će on direktno sa Trivićevom nešto da završi, to je naivno. Ta vrsta interpretacije ne odgovara ni načinu vladanja Vučića, a mislim da u tu ulogu nikako ne bi mogla da se stavi Jelena Trivić. Iz razloga što je ona nikla na protestu. Ona nudi nešto novo na političkoj sceni što nije do kraja razvijeno. Kada bi zaigrala na socijaldemokratiju ili građansku državu, propala bi na prvom koraku, a gradi se narodni fronti. To je ono što možda neke asocira na Vučića jer je on 2012. kada je dolazio na vlast imao u vidu izlaznu strategiju, to je taj narodni pokret. To je model koji je širom svijeta postao popularan jer su partije izgubile kredibilitet. To se posebno vidi za partije u RS. Uzmite za primjer PDP koji je najveću pobjedu koju je imao u rukama, u Banjaluci, prepustio nekompetentnom čovjeku koji na kraju završi na politici Milorada Dodika – tvrdi Janjić.

FOTO: FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Dušan Janjić

On je ubijeđen da je vrijeme da se u opoziciji u Srpskoj ponudi alternativa u koju može da uđe svako „ko ispuni uslove“.

– Pod uslovom da to ne bude zatvoreno i za one ljude koji su u Dodikovoj partiji. Mnogi od njih su mjerkali kada će da se prebace, ali nikada nisu dobili poziv. Treba ponuditi ljudima, to front može. Što je najvažnije, narodni front ne mora da pravi skupu infrastrukturu, tako da mislim da ne ideja dobra, da je momenat dobar. To jeste momenat u kome je Vučiću i svima nama u Srbiji dosta Dodika. To je maltretiranje političkog života – kaže Janjić.

Takođe, među Tviterašima u RS zanimljiva je lokacija na kojoj je Trivićeva snimala video poruku. Mnogi su se zapitali da li je koristila kabinet predsjednika Srbije, prilažući fotografije iz vremena kada je u njemu boravio Tomislav Nikolić.

Šta je rekla Trivićeva:

„Draga braćo i sestre, mnogo vremena unazad se govori o mom daljem političkom putu, o daljem političkom angažmanu. Imam veliko zadovoljstvo da vas obavijestim da ćemo zajedno nastaviti naš politički put, našu političku borbu za bolju, prosperitetniju, jaču, pristojniju Republiku Srpsku. Formiraćemo jedan novi narodni front za Republiku Srpsku, jer jaka Republika Srpska treba i našoj matici Srbiji. Republika Srpska je naša otadžbina i imamo veliku odgovornost prema onima koji su je nam je ostavili, koji su dali živote za nju, ali isto tako imamo obavezu i veliku odgovornost prema budućim generacijama, prema budućnosti naše djece.

I stoga ne smijemo odustati, ne smijemo posustati, ne smijemo izgubiti nadu i vjeru u bolju budućnost, ali ovdje na našim prostorima, tamo gdje smo rođeni, a ne da svoju budućnost tražimo po bijelom svijetu.

Nisu nam slomili nepokolobljevi srpski duh i to je ono što me drži. I sva vaša podrška koju sam dobila na izborima, ali i nakon izbora, kada su bila nešto teža vremena.

Moram reći da u postojećem političkom okviru u posljednih nekoliko mjeseci sam shvatila da i nemam baš podršku za onu viziju Republike Srpske koju ćemo zajedno ponuditi. Jer je to, opet ponavljam, naša velika odgovornost prema budućim generacijama. Ne smijemo odustati, mi imamo veliku obavezu i na nama je velika odgovornost, ali na tom putu moramo biti zajedno, moramo biti odlučni i ne smijemo se pokolebati.

Naš cilj jeste slom korumpiranog i neposobnog režima zbog kojeg ljudi iz Republike Srpske bježe, ali isto tako da ponudimo viziju i sva ona programska načela koja sam do sadam, zajedno s vama, prezentovala. I da u Republici Srpskoj prije svega cijenimo rad, poštenje, znanje i da nam vladaju zakoni, a ne odmetnute grupe. Hvala vam i znam da ćemo na toj borbi uspjeti, kao što smo i na izborima uspjeli, ali nam je pobjeda oteta. Mi ćemo je vratiti, ne zbog pobjede za nas ili zbog bilo koga lično, nego to treba da bude pobjeda za Republiku Srpsku i za njenu budućnost. Hvala“.

Slobodan Popadić/srpskainfo.com

Komentar