Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Podrška izvještaju o radu gradonačelnika i Gradske uprave

Skupština grada Trebinja usvojila je na današnjoj sjednici izvještaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave za 2020. godinu.

Uprkos vanrednim okolnostima zbog pandemije kovida-19, kako je navedeno u izvještaju koji je odbornicima predstavio gradonačelnik Mirko Ćurić – kontrolom i racionalizacijom potrošnje, u godini iz nas obezbijeđeno je redovno funkcionisanje gradske administracije, izmirivanje tekućih obaveza i izvršavanje poslova iz njene nadležnosti, a uz provođenje mjera zaštite zdravlja građana, ulagani su napori i na očuvanju privrednog ambijenta i radnih mjesta.

Od kapitalnih investicija u prošloj godini završeni su radovi na izgradnji gradske tržnice, sistema za navodnjavanje, sistema vodosnabdijevanja lijevom obalom Trebišnjice, trotoara u naselju Gorica, rekonstrukciji puta Trebinje-Ljubinje, te nastavljeni radovi na izgradnju Duhovnog centra Mrkonjići i popločavanju Starog grada.

U oblasti socijalne politike, Gradska uprava nastojala je da realizuje redovne programe pomoći ruralnom podurčju, boračkim kategorijama, penzionerima, studentima i školarcima, zatim i programe pronatalitetne politike, a prvi put su obezbijeđeni i besplatni udžbenici za osnovce roditelja lošijeg materijalnog stanja.

Grad je bio na usluzi i lokalnoj privredi – kroz projekte podrške pokretanju i razvoju vlastitog biznisa, zapošljavanja, samozapošljavanja i volonteranja u privredi, podrške poljoprivrednim proizvođačima – kroz materijalnu i stručnu pomoć, te dodjelu zemljišta u zakup, a vanredno, obezbijeđene su i subvencije poslovnim subjekti koji zbog restiktivnih kovid mjera nisu mogli da rade, a koji su oslobođeni obaveze plaćanja komunalne takse, komunalne naknade i zakupnine za tri mjeseca prošle godine.

U izvještaju je istaknuto da je u 2020. godini registrovano 60 novih preduzetničkih djelatnosti, što potvrđuje da su se, upkros složenim okolnostima, mjere podrške lokalnoj privredi pokazale efikasnim.

Grad je u godini iza nas bio podrška i projektima Vlade i javnih preduzeća na području grada – poput izgradnje zatvorenog bazana, saobraćajnice do male brane, uređenja Male potočine, prve faze Istočne obilaznice, ali i pripremnim aktivnostima na izgradnji aerodroma i nove bolnice.

U danas usvojenom izvještaju o radu Gradskog štaba za vanredne situacije istaknuto je da je u godini pandemije, gradski štab uložio velike napore da zaštiti zdravlje stanovništva, uz veliku odgovornost i predanost službi zaštite i spasavanja, a u prvom redu medicinskih radnika, čijoj je požrtvovanosti u spasavanju života naših sugrađana, u izvještaju i odborničkoj raspravi, odato posebno priznanje.

 Ulagani su i napori na zaštiti radna mjesta kroz ekonomske mjere – subvecionisanja poslovnih subjekata pogođenih restriktivnim mjerama a po osnovu komunalnih obaveza, za šta je iz budžeta grada izdvojeno 70.000 KM.

Podršku većine odbornika dobili su i izvještaji o radu javnih preduzeća „Vodovod“ i „Komunalno“, međutim, iako su razmatrani, nije bilo izjašnjavanja o izvještajima o radu javnih ustanova i preduzeća čiji je Grad osnivač, jer je po poslovniku u 20 časova skupština morala da završi rad.

To će biti prva tačka dnevnog reda u nastavku zasjedanja, koje je zakazano za ponedjeljak, 24. maja, sa početkom u 10 časova.

Uz pomenutu, pred odbornicima će biti još 23 tačke dnevnog reda.