Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska Video

Podrška kolegi Morači: Protest novinara zbog policijske torture

Novinari imaju pravo na zaštitu informacija, poručuju medijski radnici koji su se u znak protesta okupili na Trgu Krajine u Banjaluci kako bi podržali novinara “EuroBlica” i “Srpskainfo” Nikolu Moraču, koji je saslušan u Policijskoj upravi Banjaluka. 

Kolege su u znak podrške kolegi ispred PU Banjaluka podigli telefone, na kojima se nalazila fotografija kolege Morače sa porukom “Vratite telefon”.

Morača je saslušan u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo povreda tajnosti postupka, a u vezi teksta koji je objavio o slučaju silovanja 18-godišnjakinje, koje je nedavno prijavljeno u Banjaluci za koje je osumnjičen M.K. (19) iz Banjaluke.

Novinari većine banjalučkih redakcija solidarisali su se sa kolegom kome su, kako smatraju, nezakonitim postupkom policije ugrožena osnovna ljudska i novinarska prava.

Predstavnici novinarskih udruženja najoštrije su osudili nezakonito ponašanje policije u ovom slučaju i zatražili odgovornost zbog maltretiranja novinara koji po zakonu imaju pravo na zaštitu izvora informacija.

Posebno zabrinjava činjenica da su policijski službenici, uz suglasnost tužioca Gordane Mijatović, od novinara Morače oduzeli mobilni telefon, koji je deponovan u Osnovni sud u Banjaluci, a čije oduzimanje može ugroziti kako sigurnost novinara, tako i izvora informacija, stav je novinarske zajednice.

Komentar