Grad Trebinje
Republika Srpska

Podržava, ne podržava… IPAK PODRŽAVA: Dodik opet komentarisao snage EUFOR, a evo kako su to dočekali tviteraši

Od toga da treba produžiti misiju Altea u BiH, pa preko izjava kako vojnici EUFOR plaše narod u Srpskoj i kako nikada više neće glasati da im se produži mandat, pa do toga da Misija „Altea“ ima njegovu podršku sada i u budućnosti.

Ine, nije vic, već zvanične izjave člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD, Milorada Dodika, koje je dao u proteklih pola godina komentarišući status misije Altea u BiH.

Dodik je prvo krajem oktobra prošle godine, nakon sastanka s predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, izjavio kako njih dvojica dijele stav da treba produžiti misiju Altea u BiH.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

– Vidimo da su neki naši međunarodni prijatelji mnogo zainteresovani i zabrinuti zbog skorašnjeg odlučivanja u Savjetu bezbjednosti UN u vezi sa statusom misije Altea u BiH, koji se svake godine definiše na tim sjednicama. Dijelimo stav da tu misiju treba produžiti i odobriti na Savjetu bezbjednosti njeno dalje funkcionisanje – rekao je tada Dodik.

Međutim, samo par mjeseci kasnije, Dodik je naglo promijenio mišljenje, pa je žestoko kritikovao EUFOR zbog, kako je rekao, „paradiranja“ po Republici Srpskoj i poručio da neće dati svoju saglasnost da se produži misija Altea sljedeće godine.

– Pogriješio sam jer sam glasao da se produži mandat misiji Altea. Iduće godine neću glasati za produženje mandata jer je izigrano moje povjerenje. Svaki dan nam ovdje paradiraju i plaše građane – istakao je Dodik prije nekih mjesec dana.

On je podsjetio da za produženje misije Altea treba saglasnost Savjeta bezbjednost UN, te istakao da ne vjeruje da će biti više takve saglasnosti.

Dodik je čak naglasio da će pozvati neke „prijateljske“ zemlje da ne glasaju za produženje te misije, jer se ona zloupotrebljava.

Posebno ga je razljutila vijest da bi i Njemačka mogla da pošalje svoje vojnike u BiH u sklopu Misije Altea, usporedivši ih s nacistima.

Na ovo je odmah reagovala ambasadorka Njemačke u BiH, Margret Uber, koja je rekla da joj nije jasno zašto se Dodik predomislio.

– Nakon konstruktivnog tona gospodina Dodika u razgovoru sa saveznom ministarkom spoljnih poslova Njemačke, Analenom Berbok, prije nekoliko sedmica, iznenađena sam sadržajem i tonom njegovih trenutnih izjava. Dodik je tada nedvosmisleno rekao da su povećanje EUFOR i njemačko učešće u misiji dobrodošli. Jučerašnje javne izjave su dijametralno suprotne i dovode u pitanje kredibilitet njegovih izjava – poručila je Uberova.

Čini se da se Dodik ovih dana opet predomislio, pa ponovo nema ništa protiv da EUFOR „paradira“ po Republici Srpskoj i BiH.

Mišljenje je promijenio nakon što se juče sastao s general-potpukovnikom Brajsom Hudetom, operativnim komandantom EUFOR-ove misije “Altea” u BiH.

Šta je tačno uticalo na Dodika da promijeni mišljenje nije poznato, ali je lider SNSD nakon sastanka na svom zvaničnom tviteru napisao da je sa Hudetom „imao otvoren i direktan razgovor“, te je istakao svoju podršku ovoj misiji.

Dodik je naveo da je “dodatno razumio ulogu Misije ‘Altea’, te dodao da njena uloga u BiH ima njegovu podršku sada i u budućnosti”.

– Ukoliko dođe do zastoja u odlučivanju u Savjetu bezbjednosti, smatram da Predsjedništvo BiH treba da zatraži od EU da „Altea“ nastavi svoju misiju u BiH – napisao je Dodik na Tviteru.

Ova njegova objava odmah je izazvala brojne komentare tviteraša koji su na šaljiv način komentarisali Dodikovu promjenu mišljenja o Misiji „Altea“.

– Ne može Althea – može Althea… Ma može Althea – napisao je novinar Vladimir Šušak.

Komentar na Dodikovu objavu imao je i Srđan Blagovčanin iz Transparensi internešnela, koji je upitao “zar prije par dana nisu bili fašisti”.

– Pa čekaj, zar do prije neki dan nije tvrdio da su fašisti i da nisu dobrodošli.. da su ga htjeli uhapsiti i tako – napisao je Blagovčanin.

Među odgovorima na Blagovčaninov status našao se i onaj od ekonomske analitičarke Svetlane Cenić, koja je u šaljivom tonu napisala da je Dodik „očito htio da sazna koje bi donje rublje bilo spakovano s njim“, aludirajući na ranije tvrdnje lidera SNSD kako mu se spremala otmica od strane britansko-američkih specijalaca koji su iz njegove kuće trebali pokupiti od donjeg rublja do umjetničkih slika, cipela, odijela…

srpskainfo

Komentar