Grad Trebinje
Region

HEP-ovcima čak 500 eura božićnice, nije loše ni u ostalim firmama u Hrvatskoj

Velike hrvatske firme predvidjele su i ove godine božićnice za svoje zaposlene. Iako ima izuzetaka pa neki dijele i hiljadu evra, božićnice će uglavnom ostati na nivoima na kojima su bile prošle godine. 

Posljednji mjesec u godini poznat je po darivanju, a zaposleni u Hrvatskoj imaju velika očekivanja od poslodavaca, pokazuje istraživanje MojPosao objavljeno u srijedu. Učestvujući u tom istraživanju zaposleni su se izjasnili kako bi zadovoljavajuća božićnica trebala iznositi 554 eura. Prilično velika očekivanja s obzirom na to da je prošle godine, prema podacima tog portala, iznos dobijenih božićnica bio 69 posto manji od sada priželjkivanog iznosa.

Većina od petsto zaposlenika koji su sudjelovali u istraživanju MojPosao, tačnije 89 posto njih, ove godine očekuje isplatu božićnice, dok ih je lani takva očekivanja imalo zamjetno manje ispitanika, 72 posto. Na taj optimizam, smatraju autori istraživanja, uticalo je povećanje iznosa božićnica u javnim i državnim firmama te rast neoporezivih nagrada.

No, kako je pokazala mala anketa FORBES Hrvatske, božićnice nekih od učesnika tog istraživanja biće i višestruko više od 554 eura.

Pokušavajući dobiti uvid kako firme dišu po pitanju naknada koje se isplaćuju krajem godine i jesu li ih u odnosu na prethodnu godinu povećali s obzirom na inflaciju, Forbes se obratio na adrese 27 velikih poslodavaca. Odgovora je stiglo 15, iako nisu svi definisali o kojim iznosima se radi. 

U prosjeku većina tih firmi isplatiti će između 200 i 300 eura božićnica, a mnoge su osigurale i druge nagrade, najčešće je riječ o daru za djecu koji se kreće oko maksimalnih, neoporezivih 130 eura. 

TvrtkaIsplata nagradaIznos u eurimaVrsta nagrade
Valamar Rivierada1616božićnica + dar u naravi + dar za djecu + bon
Erste bankada1434,16božićnica + dar za djecu + uplata u dobrovoljni mirovinski fond + topli obrok
Atlantic grupada700božićnica + nagrada za poslovni rezultat
Ericsson Nikola Teslada465*nagrada (n.a.) + bon + dar za djecu (n.a.) + regres
Inada464,53božićnica + dar za djecu
Plivada437,99božićnica
Lidlda365*božićnica + dar za djecu + dar u naravi (iznos n.a.)
Podravkada333božićnica + dar za djecu
KTCda300božićnica
Hrvatski Telekomda298,62božićnica + dar za djecu
Hrvatska poštada199,08*božićnica (+nagrada za uspjeh, iznos n.a.)
Addiko bankada/božićnica + dar za djecu
Zagrebačka bankada/božićnica + dar u naravi + dar za djecu
Spanda/božićnica
Adrisda/božićnica

Državna preduzeća

HEP najizdašniji

Najizdašnija je Hrvatska elektroprivreda. “U skladu sa Kolektivnim ugovorom i Sporazumu sa sindikatima, povodom Božića radnicima društava HEP grupe isplatit će se iznos od 497.71 eura po radniku. Prošle godine radnicima društava HEP grupe je povodom Božića isplaćeno 2.500 kuna po radniku”, napisali su.

“Sukladno Kolektivnom ugovoru HŽ Putnički prijevoz će isplatiti božićnicu u iznosu od 220 eura, a u 2022. isplaćeno je 106,18 eura“, odgovor je tvrtke HŽ Putnički prijevoz. Istu božićnicu radnicima će isplatiti i HŽ Infrastruktura. Iz te firme su naveli da je prošle godine iznos bio 900 kuna po radniku.

“Svojim radnicima INA i ove godine isplaćuje naknade i potpore utvrđene važećim Kolektivnim ugovorom: prigodnu nagradu za Božić, tzv. božićnicu, u iznosu od 331.81 EUR neto te dar za djecu u visini od 132.72 EUR neto po djetetu.  Isplatom božićnice obuhvaćeni su svi radnici u društvima INA Grupe, odnosno više od 8500 radnika. U 2022. godini božićnica je isplaćena u iznosu od 1.500 kuna neto (199 eura), a dar za djecu u visini od 600 kuna (80 eura) neto po djetetu”, odgovor je Ine.

Hrvatske autoceste isplatit će ove godine 200 eura neto, kako su nas obavijestili. Prošle godine isplatili su 132.72 eura.

Jednako novca isplatit će i Hrvatska narodna banka. “Hrvatska narodna banka isplatit će zaposlenicima u prosincu 2023. božićnicu u iznosu od 132.72 eura. Prošle godine u prosincu isplaćena je božićnica u iznosu od 1.000,00 kuna”, odgovorili su.

Hina daje 390 eura

“Vezano uz vaš upit obavještavamo vas kako je pitanje božićnice, kao i ostalih materijalnih prava zaposlenika, regulirano važećim Kolektivnim ugovorom JANAF-a d.d. te se postupa sukladno odredbama istog. Temeljem Kolektivnog ugovora svaki zaposlenik prima uoči Božića božićnicu u iznosu od 331.81 EUR. Božićnica je prošle godine također iznosila 331,81 EUR”, odgovor je Janafa.

Evo koliko će dobiti radnici Hine. “Izmjenama i dopunama Financijskog plana za 2023., ako ga odobri Upravno vijeće Hine, namjera nam je radnicima Hine isplatiti 390 eura neoporezivog iznosa na ime božićnice. Prošle godine Hina je na ime božićnice radnicima isplatila 265 eura“, stoji u odgovoru.

Hrvatska gospodarska komora odgovorila je kako neće dijeliti božićnice. Hrvatska radiotelevizija i Croatia Airlines odgovorili su nam da još uvijek ne znaju kolike će biti božićnice. Nismo dobili odgovore Narodnih novina, Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda, Hrvatske lutrije i Jadrolinije.

Odgovorila nam je i Hrvatska pošta. “Nastavno na naš prethodni odgovor, javljamo Vam kako je Kolektivnim ugovorom predviđena isplata jednokratne prigodne nagrade u iznosu od 199.08 eura (1500 kuna) koja će biti isplaćena u utorak, 19. prosinca”, kažu.

Forbes/Slobodna Dalmacija

Komentar