Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

“POLITIČARI, IZAĐITE SA ČASA” U školama sve manje đaka, a sve više politike

Transparensi international uputio je Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske inicijativu za izmjenu postojećih zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju kako bi se smanjio politički uticaj na postupak izbora i sam rad organa upravljanja školama.

Iz TI navode da dobijaju sve veći broj primjedbi nastavnika, roditelja i učenika, koji su nezadovoljni čestim promjenama nastavnog kadra, manjkom konkurencije pri zapošljavanju, nepotizmom, te sve očitijim primjerima partijskog zapošljavanja u školama u Republici Srpskoj. Umjesto znanja, kako ocjenjuju u TI, do posla u školama dolazi se politikom.

– Zbog ovih pojava koje negativno utiču na kvalitet obrazovanja i koje su nedavno dovele i do protesta roditelja, pa čak i bojkoti nastave, TI BiH je uputio inicijativu nadležnima sa ciljem razmatranja drugačijeg modela upravljanja u školskim ustanovama. U inicijativi je predložen paket mjera koje za cilj imaju smanjenje uticaja politike u upravljanju školama, te uspostavljanja principa meritornosti, kvaliteta i demokratske kontrole – ističu u TI.

Šulić: Postoje javni konkursi

Inicijativa je upućena i članovima Odbora za obrazovanje Narodne skupštine RS, svim poslaničkim klubovima i Republičkom pedagoškom zavodu RS, čime je TI BiH započeo zagovaračku kampanju pod nazivom „Političari, izađite sa časa!“, s ciljem eliminisanja koruptivnih rizika u obrazovnim ustanovama.

Poslanik SNSD u parlamentu Srpske, Denis Šulić, ističe da nije vidio navedenu inicijativu i da je stoga ne može komentarisati, ali da ne stoji primjedba o manjku konkurencije pri zapošljavanju.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

– Postoje javni konkursi prilikom zapošljavanja nastavnika i profesora, ali i za poziciju direktora i slično. Svako ima pravo da se prijavi na te konkurse – kaže Šulić.

Dodaje da ne podržava nikoga ko svoju poziciju, da li nastavnika, profesora ili direktora, koristi za ličnu ili političku promociju sebe ili bilo koje političke partije.

– Oni su tu izabrani da edukuju naše đake ili da rukovode školama na najbolji mogući način. Svako ko tako radi ima moju podršku, a svako ko tu poziciju zloupotrebljava i iskorištava za stvari kojima nije mjesto u školama nema moju podršku, pa makar taj neko dolazio iz SNSD – poručuje Šulić.

Smanjiti broj učenika u razredu!?

Podsjeća da su u prošloj godini u NSRS usvojili izmjene i dopune zakona koji se tiču osnovnog i srednjeg obrazovanja, a koji su bili vezani direktno za rad unutar škola.

Šulić kaže da svake godine treba gledati na koji način poboljšati položaj učenika, ali i profesora, nastavnika ili učitelja u obrazovnom sistemu.

Dodaje da je jedan od osnovnih problema u Srpskoj manjak učenika u školama, što je iz godinu u godinu sve izraženije.

– Sve je manji broj prvačića i moramo naći odgovor i rješenje za taj problem. Ranije sam predlagao da bi se trebalo omogućiti da se broj učenika u jednom razredu smanji na 15 ili 18. Nastavnici, odnosno profesori bi tada imali manje odjeljenje i mogli bi se više posvetiti svakom učeniku pojedinačno, nego kada u odjeljenju imaju 22 ili 25 učenika – navodi Šulić.

Jandrić: Teško popravljiva šteta

Poslanik Krsto Jandrić, koji je i član Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje u parlamentu Srpske, kaže da je saglasan sa ocjenama da je politika odavno ušla u obrazovne institucije i da taj problem treba rješavati.

FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Politika je, kao i svugdje drugo, ušla i u obrazovni sistem i napravila takvu štetu koja će teško biti popravljiva. Podržavam izmjene zakona i sve ostalo što će, ako ne protjerati politiku iz škola, onda makar značajno smanjiti njen uticaj – ističe Jandrić.

srpskainfo.com