Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska Video

Političari se bore za fotelje, a narodu od danas skuplji hljeb (Video)

Lančana poskupljenja ne prestaju. Osnovna namirnica u ishrani hljeb i drugi pekarski proizvodi poskupiće za 10 pfeniga.

Novi udar na džepove građana Republike Srpske – od ovog četvrtka na policama prodavnica biće nove, više cijene hljeba.

Rast od 10 pfeninga odnosi se na hljeb i pekarske proizvode, posebno one koji su punjeni mesom i koji sadrže mliječne dodatke – najavio je predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić.

Uzrok poskupljenja su rast koštanja energenata i plata pekarskim radnicima, navode iz Unije poslodavaca.

Građani zatrpani troškovima, očekuju pomoć od vladajućih. Kažu da im postaje neizdrživo.

Za one koji ne razumiju pojam neizdržvo, evo računice: minimalna plata u Republici Srpskoj iznosi 650 KM, a potrošačka korpa za četveročlanu porodicu 2.905 KM. Uzimajući u obzir da je u većini domaćinstva prosječno zaposlen jdan član, onda je jasno koliko je dragocjen svaki pfenig.

“Zaista je nemoguće da neko ko ima penziju od 250 KM, pa i do onih 500 KM da pokrije sve to koliko cijene rastu i da pribavi osnovne životne namirnice, a ukoliko pri tome nema pomoć iz inostranstva, jer su mu djeca u inostranstvu i slično.”, ističe Mirjana Orašanin, poslanik SDS u NS Republike Srpske.

Dok građani postaju mađinočari da bi preživjeli, kako Vlada reaguje? Inicijativa za ograničenje cijene hljeba u maju ove godine naišla je na negodovanje pekara, podsjeća narodni poslanik Mirjana Orašanin i dodaje da Vlada ima mehanizme za pomoć najugroženijima.

“Mislim da bi bilo neophodno da se ograniče cijene određenih vrsta hljeba, gramaže na 1 KM i da to bude neki socijalni hljeb, penzionerski hljeb, a da Vlada na neki način subvencioniše pekarima troškove za tu vrstu hljeba.”

Rješenja postoje, ali volje za njihovo sprovođenje očigledno nema. Dok se građani bore da sastave kraj s krajem, u diskursu vladajućih nema riječi o aktuelnim problemima kao što su poskupljenja.

Komentar