Grad Trebinje
Svijet

Polovni automobili u Njemačkoj poskupjeli za trećinu

Polovni automobili u Njemačkoj su u roku od godinu dana poskupjeli za trećinu, objavila je Agencija za analizu tržišta DAT.

“U aprilu je uobičajeni, tri godine star automobil s benzinskim motorom bio 30,1 posto skuplji nego slični automobli u aprilu prošle godine“, proizilazi iz analize DAT-a.

Prosječna cijena tri godine starog automobila s benzinskim motorom je ove godine bila oko 27.900 eura.

Automobili s motorima na dizel su poskupjeli još više, za 31,8 posto, pa je za tri godine stare “dizelaše“ u prosjeku trebalo izdvojiti 28.960 eura.

Prema procjenama analitičara, cijene polovnih automobila rastu zbog smanjene ponude novih. Korona kriza je utjecala na manjak čipova i ostalih dijelova za automobilsku industriju što je smanjilo kapacitete.

Istovremeno su i cijene novih automobila u posljednje tri godine porasle za sedam posto.

Osjetni porast cijena polovnih automobila se ne odnosi samo na automobile do tri godine nego i na starije modele.

“Kada je ponuda ograničena, raste potražnja i za starijim modelima i to naravno podiže cijenu”, rekao je portparol agencije DAT.

Rasprava koja se u Njemačkoj vodila uoči korona krize koja je čak predviđala djelimičnu zabranu automobila na dizel više ne utiče na smanjenu potražnju za ovim vozilima, što je bilo uočljivo u jeku te rasprave.

Prema podacima DAT-a, ali i najvećeg internet portala za polovne automobile “mobile.de” uočena je potražnja za polovnim “dizelašima” pogotovo za onima s jačim motorima.

Komentar