Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

POMOĆ STIŽE SA SVIH STRANA Stiže nam riža, pasulj, brašno, ulje, makaroni, mlijeko u prahu…

Savjet ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici donijelo je Odluku o prihvatu humanitarne pomoći Ujedinjenih Arapskih Emirata u prehrambenim namirnicama.

Kako se navodi u saopštenju, pomoć će primiti Društvo Crvenog krsta/križa BiH, o čemu će Savjet ministara BiH donijeti posebnu odluku.

“Pomoć se sastoji od 2.280 paketa u kojima su prehrambene namirnice, za ugrožene kategorije stanovništva u BiH tokom mjeseca ramazana. Radi se o dvije vrste paketa, i to 1.160 paketa u kojima su brašno, šećer, makarone, pasulj i 1.120 paketa u kojima su riža, ulje, tunjevina, mlijeko u prahu, so, pasulj, leća i čaj”, navedeno je.

Pomoć će biti raspoređena prema ranije dogovorenim principima, i to 61,5% za Federaciju Bosne i Hercegovine, 37,5% za Republiku Srpsku i 1% za Brčko Distrikt BiH.

Finansijska sredstva potrebna za realizaciju ove odluke biće osigurana iz tekuće rezerve Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2021. godinu u iznosu od 4.000 KM.

Ministarstvo sigurnosti BiH će izvještaj o realizaciji ove pomoći koji će pripremiti Društvo Crvenog krsta/križa BiH dostaviti Savjetu ministara BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

BUKA