Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

PONOVO NA GLASANJE CIK BiH poništila izbore u Srebrenici i Doboju

Centralna izborna komisija BiH većinom glasova donijela je odluku o poništenju izbora za načelnika opštine i Skupštinu opštine Srebrenica kao i gradonačelnika i Skupštinu Doboja.

Izbori su poništeni na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu.

-Između ostalog, utvrđeno je da je na redovnim biračkim mjestima bilo dodavanja listića iz jedne kabine u drugu, glasanja u ime onih koji nisu izašli na izbore, glasanje jedne osobe više puta sa drugim ličnim dokumentom. Ustanovljeno je omogućavanje glasanja bez važećih dokumenata BiH. Posebnu sumnju izaziva činjenia da je projerom kod IDDEEA utvrđeno da je 50 glasača glasalo bez validnih dokumenata – rekao je na sjednici generalni sekretar CIK Goran Mišković.

Odluku o raspisivanju novih izbora CIK će donijeti nakon pravosnažnosti ove odluke, na koju je moguće uložiti žalbu Sudu BiH. Dakle, odluke CIK o poništenju izbora još nisu pravosnažne ni konačne.

Srpski član CIK Vanja Bjelica Prutina je rekla da je prijedlog odluke za Srebrenicu trebalo da uslijedi dosta ranije.

-Nije bilo potrebe da bude na istoj sjednici kao i Doboj. Taj postupak je mogao da bude završen prije, jer je u Srebrenici mnogo manje biračkih mjesta. Podržala sam prijelog ove odluke, iako sam kao pripadnik srpskog naroda izložena najžešćim pritsicima koji se u javnom prostoru mogu izreći. Niko se ne može sakriti iza mene i niko ne može očekivati da pod pritiskom neću djelovati u skladu sa zakonom – rekla je Bjelica Prutina.

Član CIK Irena Hadžiabdić je izjavila da je izborni dan u Srebrenici za nju potekao mirno, a da je informacije o nepravilnostima počela da dobija dan kasnije.

-Moram priznati da ni u zapisnicima nije bilo velikih sumnji. Međutim, u prigovorima su se mogle vidjeti velike nepravilnosti sa ličnim dokumetima. To nije veliki broj građana, dakle 50. Ali je grafološki utvrđeno da su nepravilnosti postojale na svim biračkim mjestima. Posebno me žalosti da su izjave članova birakih odbora stereotipne, potpuno istog sadržaja i negiranje nepravilnosti – rekla je ona.

Takođe, CIK BiH je poništila izbore održane 15. novembra 2020. godine i za gradonačelnika Doboja i Skupštinu grada Doboja. Nisu priznati rezultati sa 89 redovnih biračkih mjesta u Doboju.

CIK je utvrdila da postupak glasanja nije bio u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Član CIK Vanja Bjelica Prutina je izjavila da je iz medija saznala da je Sanja Vulić, poslanik SNSD iz Doboja, podnijela krivičnu pijavu protiv članova CIK zbog toga što nisu utvrđeni rezultati za Srebrenicu i Doboj.

-Za mene je to lažno prijavljivanje krivičnog djela. Ono je prijavljeno uprkos činjenici da je naša odluka potvrđena od strane Suda BiH. Radujem se činjenici da je takva pijava podnesena, odazvaću se ako budem poznana, do kraja ću učestvovati u tom postupku. Ako ne bude osuđujuće presude za nas, mislim da svi treba da razmislimo o podnošenju krivične pijave zbog lažnog prijavljivanja. Ako ne svi, to ću uraditi ja – rekla je Bjelica Prutina.

Ireana Hadžiabdić je primjetila da je na pojedinim biračkim mjestima izlaznost glasača bila nerealno velika, te da je veliki probem bio krivotvorenje potpisa.

Predsjednik CIK Željko Bakalar je dodao da je od 87 ovjerenih subjekata za Skupštinu grada Doboja, 67 je ostvarilo izborni rezultat od nula do sedam glasova, što je mnogo manje i od članova biračkih odbora na koje su imali pravo.

-To je još jedan pokazatelj sumnje u nezakonitost izbornog procesa – rekao je Bakalar.

Pravo glasa u Doboju ponovo ima 63.698 glasača, a u Srebrenici 14.599. Na lokalnim izborima prije više od dva mjeseca najviše glasova za gradonačelnika odnosno načelnika Doboja i Srebrenice osvojilio su aktuelni načelnici, Boris Jerinić i Mladen Grujičić.

Član CIK Vlado Rogić je bio protiv poništavanja izbora u Srebrenici i Doboju.

-Na dan izbora nismo imali nijedan prigovor za Srebrenicu. Istovremeno, u Mostaru postoje ozbljne indicije u kirivična dela, ali i pored toga CIK nije donijela odluku o poništenju izbora na pojedinim biračkim mjestima ili u Mostaru. Mislim da je CIK donijela odluke pod pritskom nekih medija i nekih krugova – rekao je Rogić.

Za poništenje izbora glasalo je šest članova CIK, dok je jedan bio protiv.

Slobodan Popadić/srpskainfo.com

Povezane vijesti

Novac za izbore obezbijeđen kroz nametnute zakone

admin

NOVITETI NA IZBORIMA Glasačke kabine okrenute ka biračkom odboru i posmatračima treba da spriječe krađu glasova

admin

Fantomske stranke ugrožavaju integritet izbora

admin

Koji su najvažniji prijedlozi Centralne izborne komisije u smislu reforme Izbornog zakona

admin

Predsjednik CIK: Razmatra se uvođenje skenera bez izmjena izbornog zakona

admin

CIK BiH predlaže vanredne izbore i uvođenje skenera

admin