Grad Trebinje
Trebinje

Ponovo uspostavljene saobraćajne linije prema Crnoj Gori i Srbiji

Nakon što su donesene nove mjere da državljani BiH mogu bez PSR testa i karantina da ulaze u Srbiju i Crnu Goru počele su se obnavljati međunarodne saobraćajne linije koje su prije pandemije postojale između Trebinja i Srbije i Crne Gore, a proteklih mjeseci nisu bile aktivne.

Milica Miljanić, direktor „Ubla tursa“ rekla je za Radio Trebinje da se posljednjih dana sve više građana informiše o ospostavljanju međunarodnih linija.

 Za sada je, kaže Miljanićka, obnovljena linija na relaciji Trebinje-Nikšić, a očekuju da i linije prema crnogorskom primorju, te Podgorici i ostalim gradovima budu narednih dana uspostavljene.

„U vrijeme dok su bile aktuelne stare mjere zabrane ulaska u Crnu Goru i Srbiju, gotovo sve linije su bile ugašene, samo je postojala ona prema crnogorskom primorju, i to svaki drugi dan. Sada očekujemo da nam se jave svi oni prevoznici koji žele da ponovo budu obnovljene linije koje su bile prije pandemije. Naravno ukoliko bude putnika jer i dalje postoji bojazan od virusa korona“, navodi Miljanićka.

U vrijeme pandemije putovanja prema Srbiji su bila svedena na minimum. Te saobraćajne linije bi trebalo da budu što prije obnovljene, a broj putnika na ovim relacijama povećan.

„Kada pogledamo statistiku proteklih godina i ove sada praznične dane, drastičan je pad u broju putnika, a mi očekujemo da će sada biti malo povećan prema Beogradu i Novom Sadu i obrnuto“, kaže direktorica „Ubla tursa“.

Pandemija virusa korona se negativno odrazila na poslovanje „Ubla tursa“, prihodi su značajno pali toliko da smatraju da će posljedice osjetiti i narednih tri ili više godina.

„Upoređujući naše poslovanje-odnos 2020. i 2019., a da ne pominjemo 2018. i 2017. godinu, kada su gledaju prihodi oni su baš u padu i vidi se ogromna razlika. Prihodi su pali i do 80 odsto na nekim linijama, dok za zemlje koje su skroz bile zatvorene, pad je 100 odsto. Očekujemo da se nešto poboljša, mada mi prevoznici, ovu godinu ćemo osjetiti i narednih tri i više godina“, pojašnjava Miljanić.

Dodaje da će im mnogo značiti pomoć koju je najavio premijer RS Radovan Višković, a koja se odnosi na saniranje finansijskog gubitka zbog pandemije.

„U ovoj situaciji svaka pomoć nam je dobrodošla. Značiće nam da nam se priznaju porezi i doprinosi na zaposlene, a ova pomoć se odnosi na period od avgusta do decembra. Najavljeno je da ćemo ući u proceduru, što bi nam bilo veoma značajno“, navodi ona.

Sve informacije, o uspostavljanju linija ka Crnoj Gori i Srbiji, te ostalom međunarodnom saobraćaju i redu vožnje, putnici mogu da dobiju na šalterima Autobuske stanice i Turističke agencije „Ubla turs“. Radno vrijeme Autobuske stanice je od 5 i 45 do 22 časa.  

Radio Trebinje