Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

PORFIRIJE U TREBINJU Patrijarh će prisustvovati svečanostima povodom proslave 351 godine od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije prisustvovaće od danas do 12. maja svečanostima povodom proslave 351 godine od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, najavljeno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Prema programu svečanosti, patrijarh Porfirije će večeras u 18 časova biti dočekan u manastiru Mileševa, gdje će biti služena doksologija, a sutra od 8.30 Sveta arhijerejska liturgija.

Patrijarh Porfirije će sutra u 19 časova biti dočekan u Trebinju, a u hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg biće slučena doksologija.

U srijedu, 11. maja u devet časova u trebinjskom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg biće služena Sveta arhijerejska liturgija, dok će isti dan u 19 časova u manastiru Ostrog biti služeno praznično Večernje sa petohljebnicom.

Sveta arhijerejska liturgija u manastiru Ostrog biće služena u četvrtak, 12. maja, na praznik velikog svetitelja od osam časova, dok će u 18 časova u Nikšiću biće organizovana svetovasilijevska litija.

Svečanosti povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog biće održane u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i eparhijama budimljansko-nikšićkoj, zahumsko-hercegovačkoj i mileševskoj, koje su u potpunosti ili dijelom bile pod njegovom jurizdikcijom.

Iz Mitropolije navode da jubilej 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog prošle godine nije mogao biti dostojno obilježen zbog teške epidemiološke situacije.

SRNA