Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska Video

Poruka sindikalaca pred proteste “Institucije postale odlagalište za partijske kadrove” (VIDEO)

Institucije Republike Srpske su postale političko odlagalište za partijske kadrove. Zahtijevamo depolitizovanu javnu upravu, pošten i transparentan sistem plata i naknada za sve radnike.

Ovim riječima predstavnici Sindikata uprave RS pozivaju na protest zaposlenih u javnom sektoru, koji će se održati 29. septembra u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”, a čime su i javno ukazali na problem stranačkog zapošljavanja o kojem građani godinama govore.

– Borimo se za dostojanstven rad i poštene uslove rada – poručio je generalni sekretar Sindikata Milorad Mitrović.

Proteste su najavili zbog neispunjavanja Sporazuma o povećanju plata, i to zajedno sa Sindikatom radnika unutrašnjih poslova RS, Strukovnim sindikatom doktora medicine RS, Strukovnim sindikatom medicinskih sestara i tehničara RS i Samostalnim sindikatom radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS.

Njima je ove sedmice podršku pružio i Sindikat pravosuđa. Članovi Sindikata održaće, naime, jednočasovni štrajk upozorenja u svim pravosudnim institucijama u Srpskoj u kojima postoji sindikalna organizacija. Na to su se, kažu, odlučili jer nije ispoštovan Sporazum o povećanju plata, koji je potpisan prošle godine sa Vladom RS. A, drugi razlog je diskriminacija administrativnih radnika koji rade u pravosudnim institucijama u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija.

– Radnici su diskriminisani po tri osnova. Sudije i tužioci dobijaju sudska rješenja i sporove i naknade za topli obrok, drugi osnov je naknada po osnovu staža, jer za nosioce pravosudnih funkcija ta naknada iznosi 0,5 odsto, a za ostale 0,3 odsto do 25 godina radnog staža. Preko 25 godina staža je 0,5 odsto. Treći osnov je pitanje regresa, jer to više nije minoran iznos, nama administrativnim radnicima je uračunat u platu, a sudijama i tužiocima se iskazuje posebno u visini 50 odsti njihove neto plate – kaže predsjednik tog sindikata Siniša Petrović.

Dodaje da su plate administrativnim radnicima u pravosudnim institucijama u posljednje dvije godine povećane za 12 odsto, dok će nosiocima pravosudnih funkcija, zaključno sa 1. januarom iduće godine, po sili zakona biti povećane oko 35 odsto.

Podsjetimo, nakon što su sindikati najavili protestnu šetnju za kraj septembra, ministarka finansija RS Zora Vidović im je poručila: Nemamo prostora ove godine za povećanje plata u administraciji.

Nataša Telebak/srpskainfo.com

Komentar