Grad Trebinje
Republika Srpska

Poruka strancima ili SMIRIVANJE “ODMETNIKA” u SNSD: Šta stoji iza Dodikove najave za novu predsjedničku kandidaturu, 2 godine prije izbora

Najava lidera SNSD Milorada Dodika da će biti kandidat na predsjedničkim izborima 2026. godine otvorio je brojne rasprave u javnosti o tome kakvu poruku je preuranjenom kandidaturom htio da pošalje.

Do opštih izbora ostalo je više od dvije i po godine i nije uobičajeno da neko najavljuje svoju kandidaturu toliko vremena unaprijed.

Zbog toga je mnoge iznenadila vijest koju je Dodik saopštio u subotu na sjednici Glavnog odbora SNSD u Srpcu da planira ući u trku za još jedan predsjednički mandat.

– Ponosan sam što sam sve ove godine vaš predsjednik. Ako Glavni odbor odluči, ja najavljujem kandidaturu i za sljedeći mandat predsjednika Republike – rekao je Dodik.

Kome je sve poslao poruku?

Njegova izjava je otvorila raspravu u javnosti zbog čega je lider SNSD požurio sa najavom za novu kandidaturu.

Jedni to tumače kao jasnu poruku dijelu međunarodne zajednice da ga se neće tako lako riješiti, dok drugi u tome vide poruku opoziciji Srpske da lider SNSD i dalje računa na većinsku podršku građana, bez obzira na njihove tvrdnje da je “pokrao” protekle izbore i tako došao na mjesto predsjednika Srpske.

Milorad Dodik
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ima i onih koji vjeruju da je Dodik ovim htio da pošalje poruku članstvu SNSD da je on i dalje neprikosnoveni lider i da ne računaju da će se ubrzo povući iz politike.

Naime, nakon što se Dodik našao na Sudu BiH zbog krivičnog djela “neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH”, i on, ali i vlast Srpske, često to suđenje tumače kao pokušaj da se lider SNSD eliminiše iz političkog života Srpske i BiH.

Dodik je u više navrata rekao kako na ovaj način žele da mu zabrane političko djelovanje.

S druge strane, opozicija i danas, dvije godine nakon opštih izbora 2022, tvrdi da je pobjednik izbora Jelena Trivić, a ne Dodik, kojeg optužuju za izbornu krađu.

Mnogi se zbog toga pitaju da li Dodik ponovo želi da stane na crtu opoziciji na predsjedničkim izborima kako bi dokazao da su njihove optužbe bile lažne.

Dva razloga najave kandidature

Novinar Goran Dakić ističe za Srpskainfo da postoje najmanje dva razloga zbog kojih Dodik ranije najavljuje kandidaturu.

Goran Dakić o NF
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prvi je, ističe on, da pošalje poruku kako je i dalje snažan uprkos procesu koji se vodi protiv njega pred Sudom BiH.

– Drugi je da zabavi opoziciju kojoj je Dodik vječna tema. S druge strane, Dodik nema mnogo izbora nego da i dalje sebe gura u prvi plan. Postoji nekoliko pojedinaca u SNSD koji su posljednjih godina izuzetno ojačali, prije svega finansijski, ali vjerujem da još niko nije dovoljno snažan ili lud da udari na Dodika – smatra Dakić.

Zna se ko je glavni “baja”

Politički analitičar Velizar Antić ističe da je Dodik nesumnjivo najjača politička figura u vladajućoj koaliciji.

Podsjeća da se Dodik nalazi na čelu najveće političke partije u Srpskoj, pa je sasvim logično da bude kandidat na izborima 2026. godine ispred vladajuće koalicije.

Po Antićevom mišljenju, razlozi zašto je Dodik to baš u ovom momentu najavio su dvostruki.

Prije svega, kako navodi on, jer u banjalučkom odboru SNSD u posljednje vrijeme postoji nekoliko struja i različitih viđenja kako voditi politiku na lokalu.

– Ovim potezom je Dodik želio da pošalje poruku upravo tim dijelovima partije koji misle da imaju snage da idu protiv njegove volje i na lokalu u Banjaluci. Dakle, poslao je poruku da je on glavni „baja“ i da će se sprovoditi politika za koju se on zalaže – smatra Antić.

Drugi subjekat kome je poruka poslana su, kako ističe on, predstavnici međunarodne zajednice, a to je da se neće lako predati i povući iz političkog života.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Antić ističe za Srpskainfo da im je Dodik ovim poručio da ima namjeru da vlada još dugo i da će morati s njim da sarađuju sve do 2030. godine.

Dodaje da ne bi bio prvi put da je Dodik sa dijelom međunarodne zajednice vodio politiku toplo-hladno, te da je išao do samih granica izdržljivosti i da se onda povlačio na pozicije koje su prihvatljive za međunarodnu zajednicu.

– Ne vjerujem da poruka ima veze s neregularnostima na prošlim, ali i prethodnim izborima. Prema tumačenju Dodika, kao i cijele vladajuće koalicije, prošli izbori su bili fer i nije bilo nikakvih manipulacija i krađe na njima. Ta priča je za njih završena i ne vjerujem da bi zbog toga potezao pitanje kandidature – zaključuje Antić.

srpskainfo.com

Komentar