Grad Trebinje
Republika Srpska

“Posao u školama dobijaju oni sa najnižim prosjekom” Trivićeva tvrdi da se primaju stranački vojnici koji obezbijede sigurne glasove na izborima

Narodna poslanica Jelena Trivić poručila je danas da joj u posljednje vrijeme sve češće  dolaze mladi kadrovi raznih pedagoških profila, koji od nje traže zaštitu i zalaganje za njihova zakonom i ustavom zagarantovana prava.

Trivićeva ističe da je njihovo pravo na rad ugroženo od strane direktora škola, koji su kadrovi stranaka na vlasti, kao i konkursnih komisija koje boduju kandidate onako kako to direktor škole naloži.

– Oni tvrde da  se i prije raspisivanja konkursa u pojedinim školama već zna ko će biti prvi na listi – tvrdi Trivićeva.

Ona kaže da se primaju stranački vojnici koji su morali obezbijediti mimimum 100 sigurnih glasova, a po pravilu imaju najniži prosjek tokom studiranja od svih kandidata.

– Ti kandidati dobijaju pitanja i odgovore koji će biti na testu, a konkursna komisija ih “časti” maksimalnim brojem bodova na intervjuu, dok se ostalim kandidatima daje samo minimalni broj bodova koje je predvidio pravilnik o prijemu radnika – ističe Trivićeva.

Ona kaže da skoro na svim konkursima, oni koji se unaprijed odrede da prođu, imaju najveći broj bodova na testu i intervjuu, te njihovo pokazano znanje bude veće čak i od znanja studenata generacije.

Trivićeva dodaje da je obraćenje prosvetnoj inspekciji, koja takođe dolazi iz redova stranaka režima, uzaludno, jer ona samo proceduralno izađe i konstatuje da je sve u skladu sa pravilnikom, a u detalje ne zalazi, niti smije da zalazi.

– Svjedoci smo i odgađanju raspisivanja konkursa po školama, na upražnjena radna mjesta. Primaju se stranački vojnici na rok do 60 dana, odnosno do  realizacije konkursa, kako bi se smanjila konkurencija, a onda se raspiše konkurs na koje ti isti budu primljeni ili neko još podobniji – tvrdi ona.

Trivićeva kaže da praksa namještanja konkursa mora prestati, zakonom i Ustavom zagarantovana prava kandidata se ne smiju kršiti, čime dalje urušava i onako urušeni vaspitno-obrazovni sistem, a samim tim upropaštavaju i dovode u pitanje budućnost djece i Republike Srpske.

Ona ističe da će na sva saznanja o namještanju konkursa podnijeti krivične prijave protiv članova konkursnih komisija i direktora škola, kao njihovih nalogodavaca, kako bih zaštitila pravo svih koji su konkursom oštećeni.

– Obraćam se i svim prosvjetnim radnicima, koji pristaju da budu pioni direktora škole, da ne rizikuju svoj posao, jer će oni biti jedini odgovorni za zloupotrebe i nezakonite radnje, a zarad ličnih interesa direktora i interesa stranaka iz kojih oni dolaze. Dragi naši učitelji, nastavnici, profesori, vi ste intekektualci, vi našu djecu treba da vaspitate i obrazujete u duhu slobodoumlja, a ne da budu podanici onih koji im nisu ni do koljena. Moramo se boriti protiv svih koji kaljaju naše dostojanstvo i ugrožavaju egzistenciju, slobodu i budućnost naše djece – poručila je Trivićeva.

Komentar