Grad Trebinje
Republika Srpska

Poskupjelo sve osim vazduha – moraš biti mađioničar da preživiš

Napokon su cjenovnici na benzinskim pumpama korigovani u korist kupaca. Međutim, smanjenje cijena osnovnih životnih namirnica na dugom je štapu.

Poskupjelo je sve osim vazduha – za sad. Kupovina voća i povrća na komad, mesa na gram, odjeće i obuće na rate. Poremećaj na tržištu i svakodnevni rast svega i svačega doslovno prijeti glađu stanovnicima BiH.

“Na pijacu kad odes biraš šta ćeš kupiti ako imaš za šta, a ako nemaš onda obiđem ovako da gledam, malo da naparim oči”, kaže prolaznik na pijaci.

Nakon što smo mjesecima slušali kako sve vrtoglavo poskupljuje i kako je za sve kriv rast cijena goriva došao je i dan da su cjenovnici na benzinskim pumpama korigovani u korist kupaca. Da li je to uticalo na smanjenje cijena hrane? Odgovor je – nije.

Paradajz je 3,5 KM, boranija 7 KM, krastavac 1,5-2 KM. kupus 1,5. Voće je takođe preskupo, borovnica je 18KM, maline 16KM, kupina 8KM”, kaže Olenija Trifković, koja je trgovac voćem i povrćem na pijaci. Gorivo je sniženo za nekih 15 feninga, a najavljeno je da će cijena pilećeg mesa ovih dana da padne za 20%.

“Ako smo već otvoreno tržište onda treba da pratimo svijet, ali kod nas se uvijek kasni sa svim, a sve to plaćamo”, kaže Jovan Vasilić iz Udruženja potrošača “Zvono” iz Bijeljine.

Računica je jasna. Prosječna plata u Srpskoj može napuniti malo više od polovine sindikalne potrošačke korpe. Brojke kažu da je prosječna neto plata u Republici Srpskoj u junu iznosila 1.157 maraka, sindikalna korpa koja sadrži troškove prehrane, stanovanje i komunalne usluge odjeću i obuću,  higijenu i obrazovanje za isti mjesec iznosila je 2.248,15 KM.

“Dodik je rekao da mi dobro živimo. Ako je čovjek rekao da živimo dobro onda je tako”, sarkastičan je jedan prolaznik, dok drugi dodaje da je za sve kriv narod:

“Neka je sretno narodu, kakvu su htjeli vlast, takvu su i dobili.”

Dok se predstavnici vlasti BiH grčevito bore da ostanu na tronu te da brojna poskupljenja ne osjete na svojoj koži tako što povećaju sopstvena primanja, narod ima drugu muku. To je da budu što bolji mađioničari. Jer samo magijom mogu da iskoče iz makaza visokih cijena I slabe kupovne moć.

(BN/ foto/ Ilustracija)

Komentar