Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Poslanik Galić uzeo 29.000 KM otpremine, proveo dan u penziji, vratio se i u 2020. zaradio oko 100.000 KM!

Najveći državni parazit u najtežoj poslijeratnoj godini, prošlogodišnjoj pendemijskoj, bio je Jakov Galić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Galić je u džep strpao skoro 100.000 KM! (preciznije, 96.738 KM), piše Inforadar.

Osim ukupnih godišnjih primanja u iznosu oko 70.000 KM, Galić je mrtav-hladan od građana BiH uzeo 29.000 KM na ime otpremnine, otišao na dan u penziju i već sutradan se našao na redovnoj plati koju finansiraju građani BiH.

JEDAN OD NAJVEĆIH NERADNIKA

Interesantno je da je Galić (Socijalistika partija) u Parlament ušao na osnovu kompenzacijskog mandata. Prema podacima iz Parlamenta, od početka mandata Galić nije postavio niti jedno poslaničko pitanje (!), pa je njegova odluka da se počasti optreminom i od poreskih obveznika BiH faktički otme skoro 100.000 tim prije je bezobraznija, nemoralnija, nevjerovatnija.

S druge strane, Galiću se ne može osporiti rušilačka podrška u vidu opstrukcija svih procesa od interesa države. Podsjećamo, upravo je njegova podignuta ruka prošlog maja, u vrijeme kada je u državi zbog pandemije sve stalo, trebalo da potvrdi odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, na čemu je koalicija SNSD-HDZ insistirala, dok su stranke sa sjedištem u Sarajevu to opovrgavale.

Taj zakon su zajedno predložili isti oni poslanici koji su lani naplatili bez privilegija svaki pojedinačno oko 70.000 KM, uključujući i naknade za lažne odvojene živote, izmišljene privilegije „obilaska izbornih baza“, itd.

Ovaj su Zakon, osim Galića, inicirali poslanici: Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, te njihove kolege iz hrvatskog bloka Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.

Upravo u tom mjesecu, maju 2020. godine, Galić je postao penzioner na dan, da bi potom bez imalo srama od građana BiH uzeo 29.000 KM „otpremnine“ i već sutradan se vratio na poslaničku platu.

NEMORALNI ZAKON SAMI SEBI KREIRALI

GENIJE U PARLAMENTU: Dušanka Majkić
Dušanka Majkić

Naravno, i Majkić je sve ove godine nastavila redovno da uzima više od 70.000 godišnje od poreskih obveznika BiH. Njen predstavnički mandat započeo je 2006. godine i nikada nije prestao. Do danas je zaradila više od 1,15 miliona KM, a samo u godini pandemije, kada je održano samo pola od predviđenih sjednica, od države je inkasirala 72.600 KM.

U vrijeme dok je bio član Administrativne komisije u mandatu 2010-2014. godine, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Saša Magazinović nekoliko puta je pokušao da inicira izmjene ove zakonske odredbe koja pogoduje parlamentarnim uhljebima. Za Inforadar podsjeća da njegova inicijativa nije imala podršku.

Saša Magazinović
Saša Magazinović

Podsjećamo da su početkom okrobra prošle godine delegati u Domu naroda Parlamenta BiH odbili da usvoje niz prijedloga za smanjenje privilegija funkcionerima. Između ostalog, odbili su Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama BiH, zabrani korištenje sredstava za reprezentaciju do kraja godine, ukidanju prava na regres, jubilarnih nagrada, te ukidanju naknada za obrazovanje i stručno usavršavanje, odvojeni život, stimulacije, službena putovanja, obilazak izbornih baza i, naravno, gotovo pljačkaških otpremnina.

Izvor: Inforadar