Grad Trebinje
Republika Srpska

POSLIJE GRADIŠKE, BRNABIĆEVA U BANJALUCI “Tek ćete da vidite kako Srbija i Srpska rade zajedno”

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, zajedno sa zvaničnicima Republike Srpske i grada Banjaluke, otvorila je novoizgrađeni objekat u banjalučkom naselju Petrićevac, u kome su smješteni ambulanta porodične medicine, obdanište i mjesna zajednica.

Gradnju ovog višenamjenskog objekta donacijom iz budžeta je pomogla Republika Srbija, a kamen temeljac položen je krajem marta 2019. Ukupna vrijednost investicije, izgradnja i opremanja je 2,3 miliona KM.

Brnabićeva je u Banjaluci izjavila da je među prijetaljima i među porodicom.

– U mom mandatu, ovo je 11. put da sam u RS. To je jedna od stvari koja govori koliko je Srpska važna za Srbiju. Ovo je takođe prvi put da sam u posjeti bilo kojoj zemlji u novom mandatu kao predsjednica Vlade. Ovo je drugi vrtić koji otvaramo zajedno. Potrudićemo se da u budućnosti otvaramo nove projekte. Srbiji ide dobro, po prvi put će Srbija ove godine po BDP biti prvak u Evropi. Rezultat je to ogromnog rada i truda, svih reformi od 2014. Imamo rekordno nisku nezaposlenost od 7.3 odsto. Kada Srbija jača, to znači jaku Srpsku. Uložili smo 59 miliona evra u projekte u RS, s ciljem da pomognemo u svemu što mislite da je potrebno, da bi vaš život bio kvalitetniji i bolji. Nastavićemo tako – rekla je Brnabićeva.

Poručila je da će se tek iduće godine vidjeti kako je to kada RS i Srbija rade zajedno.

– Krećemo sa izgradjom aerodroma Trebinje i prve zajedničke HE Buk bijela. Planirali smo 30 miliona evra u ovoj godini za aerodrom u Trebinju – rekla je Brnabićeva.

Predsjednica RS Željka Cvijanović je poručila da je izvršeno ono što je obećano.

– RS je danas razvijena i želimo da bude razvijenija. Iza nas je mnogo godina mukotrpnog rada, odolijevanja raznim političkim pitiscima. Prije par godina je došlo vrijeme da možemo da se oslonimo na Srbiju. Srpska je najvažnija stvar za nas, mjesto koje razvijamo. Pred nama je još mnogo izazova. Zahvalna sam gradonačelniku i njegovom timu koji su znali da predlože ovakve projekte. Ovo je zajednički poduhvat i pokazuje kako mi razvijamo Banjaluku, od mjesne zajednice do mjesne zajednice. Lokalna vlast to radi zajedno sa republičkom vlašću, koja opet zna da sarađuje sa Srbijom. Gdje god pogledate, Banjaluka je veliko gradilište i tako mora da ostane jer je ona ogledalo Srpske – rekla je Cvijanovićeva.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić izjavio je da objekat šalje dvojaku poruku.

– Banaluka je danas grad koja brine za svoje sugrađane, ovdje će 200 mališana imati kvalitetnije predškolsko vaspitanje. U dogovoru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ovaj objekat nosiće ime Čika Jove Zmaja. S druge strane, simbolika ovog objekta je još veća od njegove upotrebne vrijednosti. Ona treba da ukaže na jedinstvo jednog naroda koji živi u dvije države – rekao je Amidžić, koji je u ime gradonačelnika Igora Radojičića zahvalio Srbiji na pomoći u realizaciji dosadašnjih projekata.

Umjetnički ansambl „Veselin Masleša“ izveo je igre iz okoline Grmeča, i zaigrao čuveni „moravac“.