Grad Trebinje
Video Region

“Postigli smo dogovor” (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa patrijarhom Porfirijem povodom 80 godina od osnivanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu.

Sastanku u prostorijama Patrijaršije SPC prisustvovao je i istoričar Dejan Ristić.

“Razgovarali kao da osnažimo kulturu pamćenja, kako da učinimo sve da ne budu zaboravljene žrtve, šta može da učini država da pomogne crkvi… Konačno smo postigli dogovor da u Donjoj Gradini podignemo memorijalni centar… Da sećanje na srpsko ime i prezime ne bude zatrto. Razgovarali smo o situaciju u jasenovačkom kompleksu gde srpska crkva ima mnogo toga u vlasništv”, kazao je Vučić na konferenciji za novinare posle sastanka.

“Mi ćemo od nečega što mislimo da je veoma važno za istoriju, od ustaške bolnice, pa i drugih objekata, učestvovati u podršci i obnavljanju”, rekao je Vučić.

Dodao je da će na prostoru Starog sajmišta pokušati da otvore paviljone koji bi bili najbolje mesto za Muzej žrtava genocida, i to od aprila naredne godine.

Vučić je najavio i da će se država pozabaviti nečim što je decenijama zapuštano.

“Podnećemo inicijativu da leva obala Save dobije naziv ‘Obala jasenovačkih žrtava’ “, rekao je predsednik Srbije.

On je naveo da je bilo razgovora kako svetskoj javnosti ukažemo to kroz šta je srpski narod prolazio 80 godina unazad.

“Zadovoljan sam što možemo da učestvujemo u nečemu što je od velikog značaja i ponosan sam što srpski narod pamti i nikada neće zaboraviti zločine u Jasenovcu. Srbija to može da učini, ne stidi se svojih žrtava, to su naši junaci i učinićemo sve da njihovo junačko delo nikada ne bude zaboravljeno”, dodao je Vučić.

Patrijarh Porfirije izrazio je zahvalnost Vučiću i vladici Jovanu za veliki trud i brigu koju pokazuju “u odnosu na sve žrtve našeg naroda”, govoreći o Jasenovcu.

“Reč svetilište, koju je upotrebio predsednik, prava je reč koja opisiju mesto stradanja. Kad god sam ušao u Jasenovac, imao sam utisak da sam ušao u drugačiju zonu postojanja, mističnu zonu. U tom smislu, ta zona i dr. mesta stradanja pokazuje da je to metafizički prostor. Ništa bolje nije moglo da se desi u odnosu na to da na tom mestu nikne ženski manastir”, objasnio je Porfirije.

“Reke mržnje susrećemo na svakoj strani sveta. Pomen, sećanje i pamćenje je molitva. Kroz molitveno pamćenje lečimo svoje rane.. Da se to pamćenje nikada ne pretvori u zlopamćenje. Bog zna zašto je baš tako da imamo manastir u Jasenovcu i memorijalni centar preko puta i Muzej žrtava genocida”, dodao je patrijarh SPC.

Porifije je izrazio radost što su se sastali i naveo da se “još više raduje što smo saglasni oko onoga što treba činiti u budućnosti”, rekao je Porfirije.

Vladika pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk obratio se novinarima posle sastanka i kazao je da “praštati moramo, ali zaboraviti ne smemo”.

Logor u Jasenovcu

Logor Jasenovac bio je najveći koncentracioni i logor smrti na prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata. Formirala ga je Nezavisna Država Hrvatska (NDH) u avgustu 1941. godine,

Logor su uništile ustaše u aprilu 1945. godine da bi sakrili tragove počinjenih zločina. Državna administracija Hrvatske nazvala je mesto mučenja i ubijanja Srba, Jevreja i Rima “radnim logorom Jasenovac”. Tačan broj žrtava u sistemima logora Jasenovac nije nikada utvrđen.

Spomen park Jasenovac je do 2012. utvrdio spisak od oko 83.000 žrtava,dok je Muzej žrtava genocida sačinio spisak od oko 88.000 žrtava. Predsednik Srbije i poglavar SPC razgovaraće i o obnovi manastirskog kompleksa Jasenovac koja je započeta krajem avgusta. Rekonstrukciju crkve posvećene Rođenju Svetog Jovana Preteče, koja je oštećena i više puta oskrnavljena tokom građanskog rata devedesetih, finansira država Srbija.

Vučić i patrijarh Porfirije sastali su se i pre tri dana, posle ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju, kada su razgovarali o završetku Hrama Svetog Save.

Povezane vijesti

BiH učestvuje u uvođenju sankcija protiv Rusije (Video)

admin

Italijanska maslina se odomaćila u hercegovačkom kršu

admin

U novom predizbornom spotu Vučić izlazi iz frižidera pa se u njega vraća (Video)

admin

Masline ponovo caruju Hercegovinom: Biblijska voćka povezala Neum i Trebinje (FOTO)

admin

U Cetinjskom manastiru počelo ustoličenje mitropolita Joanikija (Video)

admin

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije stigli u Cetinje (Video)

admin