Grad Trebinje
Republika Srpska

Potrošačka korpa za deset godina porasla za 1.400 KM, a plate za 270 KM

Zamjenik predsjednika SDS, Milan Radović ponovio je svoju jučerašnju izjavu da je vlast na čelu sa SNSD u proteklih 10 godina povećala plate za ukupno 270 КM ili za 27 КM godišnje ili za 2,4 КM mjesečno.

Istovremeno, kako je ponovio on, za isti period od 10 godina, cijene roba iz potrošačke korpe su porasle za ukupno oko 1.400 КM ili za 140 КM godišnje ili za 12 КM mjesečno.

Samo ako se ova dva podatka posmatraju usporedno, navodi Radović, jasno je koliko se pogoršao standard naših građana i koliko naši građani mogu manje da kupuju za svoje plate.

Radović je ovo ponovio reagujući na jučerašnje saopštenje iz Vlade Republike Srpske u kojem je navedeno da bi bilo poželjno da se oni koji je kritikuju pozabave analizama kolike su bile plate i penzije dok su bili na vlasti.

On ističe da ekonomska politika vladajuće koalicije, kod koje je privredni rast baziran samo na investicijama koje se uz to finansiraju iz budžeta i to još uzimanjem kredita, je čist promašaj i da nas vodi u dužničko ropstvo iz kojeg ćemo teško da izađemo.

– Naša ekonomska politika je upravo dijametralno suprotna od njihove. Mi ćemo da jačamo domaću proizvodnju, posebno onu koja je izvozno orijentisana i kojom se smanjuje uvoz. Uz rast direktnih stranih investicija, koje možemo da obezbijedimo zbog svih komparativnih prednosti koje može da ponudi Republika Srpska, dostićemo i to u veoma kratkom roku, rast bruto domaće proizvodnje od minimalno 7 odsto – kaže Radović.

On ističe da ovaj rast GDP će povećati prihode u državnoj kasi kojima će povećati penzije, izdavanja za borce i RVI i sve ostale kategorije koje se finansiraju iz budžeta. Posebna pažnja će, kako kaže Radović, biti na studentskom standardu i finansiranju talenata od njihovog školovanja do prvog posla.

Prekinućemo, dodaje on, sa politikom skupih i nepotrebnih investicija i nabavki koje se sada vode na jedan potpuno netransparentan i sumnjiv način.

– To ćemo postići izmjenom zakona o javnim nabavkama, jer se putem ovog postojećeg zakona iz budžeta izvuče oko 300 miliona КM godišnje. Zamislite koje će efekte imati naši građani kada to zaustavimo i kada nam tih 300 miliona КM ostane u budžetu – istakao je Radović.

On dodaje da će takva ekonomska politika, koju će voditi SDS, preporoditi Republiku Srpsku i dovesti do mnogo boljeg standarda naših građana.

Ovo što danas radi SNSD i vladajuća koalicija, kako tvrdi Radović, vodi Srpsku u veoma tešku budućnost.

– Oni nas svaki mjesec zadužuju i pod njihovom vladavinom smo dostigli rekordan dug od preko 6 milijardi КM. S druge strane su građanima za 10 godina povećali plate za oko 270 КM ili oko 27 КM godišnje. Dakle, oni su kredite pogrešno plasirali u skupe i nepotrebne investicije i javne nabavke. Mi ćemo prvo da napunimo budžet iz kojeg ćemo finansirati rast standarda i rast domaćih i stranih investicija – navodi Radović.

Prema njegovim riječima najbolji primjer skupih i netransparentnih investicija kojim će ova vlast ponovo zadužiti naše građane, ali i našu djecu, jeste tajni ugovor za auto-put Banjaluka-Prijedor i Banjaluka-Vukosavlje.

– Samo na ta dva ugovora će biti potrošene 2,5 milijardi КM i to, praktično, iz kredita, a da niko nije objavio studiju izvodljivosti koja treba da da odgovor na pitanje kako će se vraćati ti krediti i koja je korist građanima od toga osim što će brže moći da putuju. Ako uzmemo u obzir standard naših građana, većina njih neće moći ni da se vozi tuda i da plaća putarinu. Možete li zamisliti šta bismo dobili da smo tih 2,5 milijardi КM uložili u rast standarda građana ili u rast domaće proizvodnje? Naši građani ne mogu više da čekaju kada će im doći bolja budućnost i kada će moći bolje da žive – poručio je Radović.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Komentar