Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

POTVRDA IZ TALINA: BIH kandidat za članstvo u NATO-u? Prvo “sigurnosni kišobran”, pa EU

Ova odluka Stalnog odbora je potvrda svih dosadašnjih odluka i samo je dodatni vjetar u leđa BiH na njenom NATO putu. Ispunjavamo li potrebne uslove?

Stalni komitet Parlamentarne skupštine NATO-a odlučio je stvoriti novi status za zemlje koje teže pridruživanju Alijansi i BiH, Ukrajini i Gruziji dodijeliti status kandidata za članstvo. Ova odluka donesena je na zasjedanju u estonskom Talinu, a trebala bi biti ratifikovana na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a, krajem maja, u Sofiji.

Stručnjaci za međunarodne odnose i sigurnost složni su u ocjeni da se ovom odlukom status BiH nije bitnije promijenio, jer aplikaciju za članstvo u ime BiH podnio je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BIH Nebojša Radmanović još 2009. godine, a 2018. BiH je dobila poziv da dostavi prvi godišnji nacionalni program reformi. Početkom 2020. aktiviran je Akcioni plan za članstvo i potvrđen status naše zemlje kao aspiranta za članstvo.

Program reformi

– Do danas BiH je dostavila svoja tri ANP-a. Upravo ovih dana u Briselu su se sastale delegacije BiH i NATO-a, analiziran je taj treći program reformi, a na neki način je pravljena struktura narednog godišnjeg nacionalnog programa. Prema tome, ova odluka Stalnog odbora PS NATO-a je potvrda svih dosadašnjih odluka i samo je dodatni vjetar u leđa BiH na njenom NATO putu – kaže Alija Kožljak, profesor međunarodnih odnosa i šef kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Izvršne odluke, pa i one o proširenju, donosi Sjevernoatlantsko vijeće (NAC), ali se odlukom iz Talina šalje važan signal našoj zemlji i, osim evropskog, u fokus vraća i put BiH prema članstvu u NATO-u.

– Moje mišljenje, kao stručnjaka u ovoj oblasti, jeste da je za BiH izuzetno važno da postane članica NATO-a. Mislim da je koncept i EU i NATO-a da se prvo osigura taj “sigurnosni kišobran” za BiH, a time i za zapadni Balkan, što sugeriše da će BiH prvo postati članica NATO-a, a onda i EU. Ta dva procesa su vrlo povezana – ističe prof. Kožljak.

Preuzete obaveze

Direktor Centra za bezbedonosne studije Denis Hadžović ističe da za članstvo u NATO-u, uz dovršetak preuzetih obaveza, imamo sve preduslove, da nam za takav korak nije potreban referendum, iako bi takvu odluku podržala uvjerljiva većina građana BiH, već nedostaje samo politička saglasnost.

– Mnogo zavisi od procjene NATO-a ispunjavamo li potrebne uslove. I o ovome se treba raspravljati, pa u okviru nekih drugih kompromisa možda ostvariti i taj vanjskopolitički cilj, koji smo, uz regionalnu saradnju i pridruživanje EU, deklarirali – kaže Hadžović.

Jača kampanja

Trenutno raspoloženje u RS nije na nekom nivou, ali nije bilo ni u Crnoj Gori pa je malo jačom kampanjom i drugačijom retorikom političara ostvaren neophodni postotak javnog mnijenja i odluka vlasti.

– U fokusu je sada EU, ovo je malo ostalo po strani, ali ne vidim razlog da se, u okviru pregovora i teških tema, i članstvo u NATO-u ne nađe na dnevnom redu – navodi Hadžović.

Imamo opredijeljenost NATO-a da će zaštititi teritorijalni integritet i suverenitet BIH, ali punopravno članstvo bi riješilo sve sigurnosne dileme.

Komentar