Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Potvrđena smjena Gordane Tadić

Kao što se i očekivalo Drugostepena diciplinska komisija VSTS-a, odbila je žalbu Gordane Tadić, glavnog tužioca Tužilaštva BiH, te potvrdila odluku prvostepene komisije o njenoj smjeni sa mjesta glavnog tužioca.

Iz VSTS- a je saopšteno da je Tadićevoj potvrđena i izrečena disciplinska mjera “Premještanje s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine na mjesto tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine”.

– Protiv odluke Drugostepene komisije VSTV-a BiH može se uložiti žalba Vijeću kao cjelini u roku od 8 dana od dana prijema odluke. Odluka Drugostepene disciplinske komisije može se pobijati samo zbog izrečene disciplinske mjere, u skladu sa članom 103. stav 2. Poslovnika VSTV-a BiH – saopšteno je iz VSTS-a.

Podsjećanja radi, prvostepena disciplinska komisija za tužioce VSTS-a BiH odlučujući po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužioca protiv tužene Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, donijela je odluku i utvrdila disciplinsku odgovornost tužene zato što je propustila postupiti u skladu sa relevantnim odredbama TCMS-u te propustila poduzeti potrebne radnje sa ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodjelu predmeta automatskim sistemom odabira.

Takođe, Tadićeva je odgovorna jer je suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH propustila da pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera uposlenika Tužilaštva BiH  .