Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Pravosnažna presuda u predmetu Respiratori: Novalić, Solak i Hodžić idu u zatvor

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu u predmetu “Respiratori” koji je vođen protiv tadašnjeg premijera FBiH Fadila Novalića, direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka i dobavljača Fikreta Hodžića zbog nezakonitih radnji prilikom nabavke respiratora.

Ova informacija nam je potvrđena iz više izvora u bh. pravosuđu, međutim još nije zvanična s obzirom na to da odluka nije otpremljena advokatima i drugim stranama u sudskom postupku. Razgovarali smo s advokaticom Marselom Bajramović, koja je branila Solaka, no ona kao ni drugi advokati još nema nikakve informacije.

Prvostepena presuda, koju je Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo, osudila je Fadila Novalića na četiri godine zatvora, Fahrudina Solaka na šest godina i direktora “Srebrne maline” Fikreta Hodžića na pet godina. Osim toga, prvostepenom presudom, kompanija Srebrena malina mora vratiti skoro 700.000 KM i platiti kaznu od 200.000 KM u roku od 60 dana od konačne presude.

Premijer, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite i direktor Srebrene maline osuđeni su za zloupotrebu položaja, dok je Solak osuđen i za krivotvorenje i uništavanje službenih dokumenata.

Jedina oslobođena u ovom predmetu je tadašnja ministrica finansija Jelka Miličević za koju nije utvrđeno da je počinila krivično djelo.

Inače, na drugostepenu presudu nema mogućnosti žalbe ovoj sudskoj instanci. Osuđenima preostane da se još obrate Ustavnom sudu BiH u slučaju povrede ljudskih prava, ali odluka Suda BiH neće biti poništena do odlučivanja u Ustavnom sudu, ukoliko do takve žalbe dođe.

Komentar