Grad Trebinje
Republika Srpska Video

Prazne priče o otcjepljenju Srpske /VIDEO/

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, nedavno je ponovo pominjao otcjepljenje i nezavisnost Republike Srpske i rekao da to trenutno nije plan rukovodstva RS, ali da ima podršku određenih zemalja, što je u narednim danima izazvalo brojne komentare u Bosni i Hercegovini.

Međutim, ovo nije prvi put da Dodik pominje secesiju, ali da na kraju od toga nije bilo ništa. Zato smo provjerili: Da stvarno proglasi nezaivsnost Republike Srpske, ko bi je zapravo priznao?

Bez navođenja o kojim zemljama se radi, Dodik je za zagrebački Nacional rekao da postoje zemlje koje bi podržale nezavisnu Republiku Srpsku, i dodao da će možda sljedeći intervju obaviti u nezavisnoj Republici Srpskoj.

Šta će se dogoditi? Ništa, priznaće nas prijatelji, neprijatelji neće. Neki će čekati pa će nas priznati poslije, kao Hrvatska. (…) A sada imamo desetak, 15 zemalja koje su izrazile spremnost da podrže Republiku Srpsku”, poručio je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je rekao da ga podržavaju i neke zemlje Evropske unije, ali nije otkrio koje. Zanimljivo je da nije mogao da potvrdi ni da će secesiju podržati ni Rusija.

“Može reći 100 država nije bitno koliko. Čisto sumnjam da bi neko iz Evropske unije priznao. Možda ne bi opstruisao, možda bi imao neke simpatije kao Orban, ali teško da bi bilo ko priznao. To je nezamisliva situacija da bi RS proglasila nezavisnost mirno bi se razišli – naravno da od toga nema ništa”, poručio je komunikolog Mladen Bubonjić. 

Takođe, teritorijalni integritet BiH poštuju i sve zemlje u regionu, što otvara pitanje: ako bi Dodik proglasio nezavisnost Republike Srpske jer pominje podršku 10 do 15 zemalja, ko bi to zapravo podržao?

“Ako je to što je rekao i tačno, a vrlo često se dogodi da ono što on kaže nije tačno, šta znači 15? Pa to nije ni 10% članica ujedinjenih nacija. To je otprilike da se svedete na druge prostore koje niko ne priznaje i onda da budute čitavo vrijeme izolovani. Nama to kao narodu ne treba”, smatra Mladen Ivanić, počasni predsjednik PDP-a.

“Ta tema i ta priča je veoma izlizana, deplasirana kroz potpuno ignorisanje volje stanovnika Republike Srpske kroz izlizanu priču o referendumima, otcjepljenjima i tako dalje”, kaže predsjednik SDS-a Milan Miličević.

Princip samoopredjeljenja, o kojem je Dodik više puta govorio, kažu stručnjaci za međunarodna pitanja, u današnje vrijeme može se isticati samo ukoliko postoji i volja velikih sila.

“Ne postoji volja velikih sila za nastankom novih država i ko poznaje međunarodno pravo, međunarodne odnose to dobro zna. Vidimo na primjeru Katalonije, Škotske, pa i iračkog Kurdistana kada su ih nagovarali da naprave taj referendum oni su sve napravili i sada je Kurdistan autonomna regija u okviru federalnog Iraka tako da sve to što govori Milorad Dodik u njegovom stilu se može slobodno reći: može okačiti mačku o rep”, kaže Zijad Bećirović iz Međunarodnog instituta za balkanske i bliskoistočne studije. 

Gotovo da nije bilo godine, od Dodikovog povratka na vlast 2006. godine, da se pitanje otcjepljenja nije iz redova SNSD-a plasiralo u javnost, međutim od tih najava na kraju nije bilo ništa.

Tako je na primjer 2017. Dodik rekao da će 2018. raspisati referendum o nezavisnosti Srpske ukoliko joj se ne vrate nadležnosti propisane Dejtonskim sporazumom. Nadležnosti nisu vraćene, niti se Srpska otcijepila od Bosne i Hercegovine.

Komentar