Grad Trebinje
Republika Srpska

PREDIZBORNA PRESLAGIVANJA U STRANKAMA Napuštaju manje partije na vlasti i “bježe” kod svojih koalicionih partnera

Uoči lokalnih izbora u Republici Srpskoj počela su stranačka preslagivanja i preleti iz jedne u drugu političku opciju.

a razliku od ranijih perioda, ovaj put ne prelijeću opozicionari u redove vlasti.

Sada su počeli prelijetati oni koji su u vlasti u partije koje su takođe u vlasti. U pravilu iz manjih, u najveću. Što su bliže izbori, to je više vijesti o stranačkim preslagivanjima.

Iznenađujuće i neočekivano dočekana je vijest da je iz Ujedinjene Srpske sidro digla Natalija Trivić.

FOTO: MINISTARSTVO PROSVJETE I KULTURE RS
FOTO: MINISTARSTVO PROSVJETE I KULTURE RS

Aktuelna direktorka Aerodroma u Banjaluci, bivša ministarka prosvjete i kulture, bila je među najbližim političkim saradnicima Nenada Stevandića koji je komentarisao njen odlazak.

– Jednostavno podvukli smo crtu i nije to jedini slučaj. Mi smo nekima pokazali put, ko nema političke izjave, ko nema politički rad. Ko se ne oglašava o bitnim situacijama i ko ne učestvuje u životu ne zaslužuje da ima i funkcije – poručio je Stevandić.

Ali taj stav nije uvijek bio prisutan. Nataliji Trivić Stevandić je davao bjanko podršku za novi ministarski mandat prilikom pregovora o aktuelnoj Vladi.

Hvalio je njen rad i pozitivne revizorske izvještaje, iako joj građani nisu dali povjerenje na listi za Narodnu skupštinu.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Natalija Trivić je, inače, karijeru počela kao prezenterka lokalne BEL televizije, potom javnog medijskog servisa gdje je u kratkom periodu bila direktorka sektora televizije. Radila je i kao savjetnica ministra za ekonomske odnose, ali kao načelnica banjalučkog Odjeljenja za kulturu i turizam.

U javnim nastupima, posebno uoči izbora, služila se TV iskustvom, nastupajući i u kulinarskim programima, nastojeći da se približi građanima kao praktična. Ali ne i u očima opozicije.

Optužbe opozicije

Njen mandat u ministarstvu prosvjete prošao je, uz ostalo, uz optužbe opozicionara zbog navodnog pritiska na prosvjetne radnike, stranačkog zapošljavanja u obrazovnim institucijama, ali i korištenja prostorija škola za stranačke aktivnosti, što su razlozi zbog kojih su joj opozicionari često davali nadimke.

– Gospođo ministarka, srpski popečitelju i prosvetitelju. Ja ovdje kao papagaj pričam o stotinama primjera urušavanja obrazovnog sistema i negativne selekcije koju sprovodite lično vi preko vaše partije Razjedinitelji Srpske – rekao je u novembru 2021. Nebojša Vukanović.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Iz Ujedinjene Srpske Trivićeva bi, mada za to nema potvrde, trebala preći u SNSD.

Prije nje, u posljednje vrijeme, staze koje vode iz stranke utrli su visokorangirani funkcioneri – Milan Novitović bivši direktor Civilne zaštite, Kostadin Vasić, narodni poslanik, ali i sekretar i odbornik u banjalučkoj skupštini Igor Šukalo i Željko Amidžić. Spekuliše se da će iz stranke i načelnik Šekovića.

Ovo nije prvo osipanje ove političke opcije.

 Podsjetiću isto tako na proces i na hapšenje pojedinih funkcionera koji su u upravo bili u redovima Ujedinjene Srpske, u onom trenutku kada se ujedinjena Srpska prikazivala kao veoma moćna i snažna partija koja bi mogla osvojiti dobar dio kolača – kaže politička analitičarka Tanja Topić.

Jedini funkcioner koji je pred sudom zbog spornih korona nabavki je takođe kadar Ujedinjene Srpske, Branislav Zeljković, bivši direktor Instituta za javno zdravstvo.

Iz Ujedinjene Srpske u SNSD

Promjena stranačkih dresova u redovima vlasti u posljednje vrijeme najčešće koristi najvećoj stranci, SNSD.

Pojedini su iz Stevandićeve prešli upravo u Dodikovu stranku. Isti problem imaju i ostali njegovi koalicioni partneri.

DEMOS je ostao bez istaknutog člana, pretendentna na lidersku poziciju, Slobodana Stanarevića, a DNS bez čitavog gradskog odbora u Laktašima. Svi oni otišli su SNSD.

Zato mnogi ocjenjuju kako nakon opozicionih, Milorad Dodik u borbi za nove, a iskusne kadrove, sada slabi sopstvene partnere.

 Ne može on da ih potkači, jer on od njih zavisi znate. Ukoliko bi Dodik potkačio zaista tih pet-šest malih političkih partija on ne bi imao većinu, jer SNSD osvaja oko 30, 32 odsto glasova na izborima –smatra Veizar Antić, politički analitičar, piše N1.

Kako god, ocjena je i da bi jačanje stranke funkcionerima iz drugih stranaka moglo izazvati nezadovoljstvo unutar SNSD čije izvorno članstvo ne gleda blagonaklono na dolazak onih koji bi samo da “pokupe kajmak”.

srpskainfo.com

Komentar