Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Predloženo poništavanje konkursa za izbor glavnog državnog tužioca

Konkurs za izbor glavnog državnog tužioca bi mogao biti poništen nakon što je podvijeće Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) predložilo takvu odluku

Konačna odluka o izboru glavnog državnog tužioca bit će poznata u četvrtak, kada zasjeda VSTV, a kako je za Klix.ba potvrđeno glasat će se o prijedlogu podvijeća o poništavanju konkursa.

Vijest o prijedlogu za poništavanje konkursa prvobitno je objavila Istraga, a potvrđena je i za Klix.ba od izvora u VSTV-u.

U najuži izbor za novog glavnog državnog tužioca ušli su trenutni vršilac dužnosti glavnog tužitelja Milanko Kajganić, Diana Kajmaković te Miroslav Janjić. Oni su pozvani na obavljanje završnog razgovora, nakon čega VSTV treba odlučiti.

Međutim, u međuvremenu je tužiteljica Kajmaković na neki način etiketirana zbog spominjanja u aplikaciji Sky, koja je predmet brojnih istraga, a zbog toga ju je Kajganić premjestio u odjel za procesuiranje ratnih zločina.

Ipak, kako sada stvari stoje konkurs bi mogao biti poništen.

Podsjetimo, američki ambasador Michael Murphy nedavno se u autorskom tekstu osvrnuo na stanje u bh. pravosuđu kazavši da VSTV, čelnici sudova i brojni glavni tužitelji ne podržavaju procesuiranje tzv. “velikih riba” te da se tužitelji uglavnom bave, uslovno rečeno manjim slučajevima, izbjegavajući suočavanje sa slučajevima visoke korupcije.

Koji su razlozi za prijedlog o poništavanju konkursa za sada nije poznato, a konačna odluka bit će u četvrtak.

Komentar