Grad Trebinje
Trebinje

Predsjednica Srpske u Trebinju: Uručeni ključevi stanova za mlade parove

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović uručila je juče u Trebinju ključeve stanova za 40 mladih bračnih parova.

Cvijanovićeva je nakon uručenja ključeva rekla da će ova zgrada služiti na ponos i Trebinju i cijeloj Republici Srpskoj.

Ona je dodala želi da se ovakvi projekti realizuju širom Srpske, uz ono što je rađeno na nivou republike kroz IRB i Vladin program subvencionisanja kamatne stope za mlade bračne, parove prilikom obezbjeđivanja prve stambene jedinice.

Cvijanovićeva je dodala da je ovo  za svaku pohvalu, te da u Trebinju prepoznaje u cijeli krug davanja, obezbjeđivanja pogodnosti, stvaranja određenih pretpostavki za djecu, studente koji završe fakultete, koji se upisuju na fakultete i onih koji žele da odrade pripravnički staž.

Ona je dodala da je kruna svega ovakav projekat  kroz koji je omogućeno da se mnogo jeftinije dođe do stambene jedinice što je važno za budžet mladih bračnih parova.

„Činjenica da ih ima ovoliko i da ima ovoliko djece koja će živjeti ovdje, pokzauje da je ovo bio pun pogodak i ovdje sam da dam podršku lokalnim vlastima da nastave da rade zajedno sa svojim mještanima ali i republičkim institucijama na pravljenju što boljeg ambijenta“, rekla je Cvijanovićeva i dodala da je u okviru toga jedan priorireta da zadrže mlade bračne parove i da se djeca rađaju u svakoj opštini i gradu Republici Srpskoj.

Ona je čestitala lokalnoj upravi na osmišljavanju ovog programa  dodala da joj je drago čuti da je ovo podsticajno za mnoge druge opštine, koje žele da zasdrže mlade bračne parove.

„Ovo će im biti jedan od primjera kako treba raditi, a republičke institucije su na usluzi svakoj lokalnoj zajednici koja želi da radi za dobrobit svojih građana“, rekla je Cvijanovićeva.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je precizirao da je ovo prvi ovakav  projekat u regionu, gdje je jedan grad odlučio da pomogne mladima u rješavanju njihovih egzistencijalnih pitanja i dodao da je zemljište na kojem je izgrađen objekat bio u vlasništvu Grada Trebinja. Kako je istakao, cijena kvadratnog metra stana limitirana je na 1.250 KM.

„Po našim informacijama, cijena kvadratnog metra u ovom dijelu grada već prelazi 2.100 KM. Evidentno je koju su uštedu ostvarili stanari ove zgrade“, istakao je Ćurić.

Budući stanari morali su ispune određene uslove, da nemaju preko 38 godina, da im primanja ne premašuju 1.700 KM, a bodovan je i broj djece u domaćinstvu.

„Grad Trebinje je proveo i proceduru izbora banke, koja će pratiti kreditiranje, tako da nije bilo problema u realizaciji ovog projkta“, rekao je Ćurić.

On je naveo da su mnoge lokalne zajednice iz regiona, poslije Trebinja krenule u realizaciju ovakvog projekta.

Radivoje Milić, kome su danas uručeni ključevi stana, rekao je da ima troje djece, te da sa porodicom živi u stanu površine 65 kvadrata.

Milić je dodao da im je ovaj projekat mnogo olakšao da riješe stambeno pitanje.

radiotrebinje.com