Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Predsjednik Republike Srpske izjašnjava se o krivici: Dodik danas u sudnici!

Saznajemo da je Sudu stiglo na stotine zahtjeva brojnih udruženja da prisustvuju Dodikovom ročištu

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik izjasnit će se danas o krivici u Sudu BiH, prema potvrđenoj optužnici Tužilaštva BiH u aferi „Ukaz“.

Tužilaštvo BiH je, podsjećamo, optužilo Dodika i Miloša Lukića, v. d. direktora “Službenog glasnika RS”, za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

Dodik, iako se u petak špekulisalo da neće doći, pojaviti će se u sudnici u zakazanom roku. U slučaju da je želio tražiti odgodu, morao je podnijeti zahtjev Sudu. No, to nije uradio. Njegovo nepojavljivanje značilo bi raspisivanje potjernice i traženje pritvora.

Dodik i odbrana bit će u Sudu BiH, u sudnici šest, prije 13 sati, kada je zakazano ročište.

Dodikov dolazak izaziva veliki interes javnosti i medija. Saznajemo da je Sudu stiglo na stotine zahtjeva brojnih udruženja da prisustvuju Dodikovom ročištu. Zbog svega toga od petka vlada pravo opsadno stanje u ovoj instituciji, budući da se mora osigurati nesmetan početak suđenja.

Zbog svega je i određena sudnica broj šest, koja može primiti više od 120 osoba koje mogu pratiti suđenje. Ranije je bila planirana sudnica broj četiri, sa svega 30 mjesta. Moguće je da u ponedjeljak ispred Suda bude više od 200 osoba, pa čak i 500. Najavljen je dolazak i nekih boračkih udruženja iz Republike Srpske.

Kako bi se otklonile sve sigurnosne smetnje, zatražen je i veći angažman policijskih snaga, prije svega Policijske uprave Novi Grad, koja će, uz pomoć Sudske policije, osiguravati red ispred Suda i Tužilaštva BiH. Za red unutar Suda zadužena je Sudska, a za van policija KS.

Komentar