Grad Trebinje
Trebinje

Predsjednik udruženja“4+“ iz Trebinja uputio otvoreno pismo rukovodstvu grada

Poštovana gospodo,
Obraćam Vam se u ime Udruženja porodica sa četvoro i više djece 4+ Trebinje i u svoje lično ime.
Obraćam se prvenstveno Vam koji ste predložili, usvojili i izdvojili novčana sredstva za pronatalitetnu politiku grada Trebinja u 2021 godini.

Podržavamo i pozdravljamo svaku tačku a posebno stvari koje se odonose na subvencije i pomoći za mlade bračne parove i borbi protiv stereliteta.

Ali ne možemo da ostanemo njemi mi iz populacije višečlanih porodica jer se ne vidimo u Vašoj usvojenoj pronatalitetnoj politici, a upravo smo mi nosioci i promoteri te politike koja se odnosi na porodicu i rađanje. Zamjeramo jer smo Vam se u više navrata u proteklih par godina pismeno obraćali sa predlozima šta bi to bilo dobro da bi se natalitet i rađanje poboljšalo u našem gradu Trebinju, jer svjesni smo činjenice i podataka da je iz godine u godinu sve manje rođenih beba i samim tim i manji broj upisanih đaka prvačića. Svakako da nam je kroz naše zahtjeve i predloge prema lokalnoj zajednici bilo u interesu da se izborimo za privilegije,olakšice i zasluženi status u našem društvu i gradu u kojem živimo ali želimo i da podstaknemo i buduće mlade bračne parove koji žele da imaju velike porodice.

Na sve naše predloge i zahtjeve nikada niste odgovorili niti nas kao udruženje pozvali osim 15. maja 2019 godine na „Međunarodni dan porodice’ kada je gradonačelnik gospodina Mirko Ćurić obećao sastanak sa predstavnicima Udruženja 4+ Trebinje do kojega nikada nije došlo.
U prošlom sazivu gradske Skupštine obraćali smo se pismeno od Gradonačelnika, predsjednika skupštine do svih odbornika pojedinačno da predlože, uvrste u dnevni red gradske skupštine i usvoje naše predloge i zahtjeve ali razumjevanja nije bilo.

Poštovana gospodo obraćamo se sada svima Vama koji danas sjedite u skupštinskim klupama grada Trebinja, razumijemo i lošu ekonomsku situaciju koja je uslijedila pojavom pandemije „Korona“ virusa, ali ako istinski želite da podstaknete pronatalitetnu politiku i rađanje (a to ste u svim vašim političkim programima i platformama i obećali) istaknite svi Vi zajedno da PORODICA a prvenstveno MAJKA bude vitalni nacionalni interes jer samo tako ćemo da pobjedimo najveću pandemiju i bolest naše nacija i naroda a to je BIJELA KUGA.

Shodno tome pored već usvojenih tačaka opet ćemo da Vam damo naše predloge za podsticaj rađanja i poboljšanja pronatalitetne politike na lokalnoj nivou:

Usvajanje pronatalitetnoga dodatka (shodno mogućnostima i budžetu grada Trebinja) za svaku majku koja je rodila četvoro i više djece bez obzira dali je zapslena ili ne.Uslov da je u porodici jedno maloljetno dijete.

 • Besplatne članarine u sportskim klubovima i kulturno umjetničkim društvima i školama za djecu iz višečlanih porodica koje finansira i subvencioniše gradske upravo.
 • Subvencije na struju u ostale komunalije za višečlane porodice.
 • Subvencije na školski pribor i udžbenike za đake iz višečlanih porodica bez obzira na prosjek ocijena.
 • Prioritet za dodjelu stipendija za studente iz višečlanih porodica.
 • Prioritet za dodjelu grantova i sredstava za pokretanje vlastitog biznisa i bavljenja poljoprivredom i stočarstvom za višečlane porodice a posebno one koje žive na selu.
 • Zapošljavanje za oba roditelja iz višečlanih porodica.
 • Otvaranje prodavnice sa popustima za sve porodice na opremu i hranu za bebe.(nešto slično kao otvorena prehrambena prodavnica za penzionere).
 • Besplatni vrtići i subvencija za djecu iz višečlanih porodica bez obzira dali su oba roditelja zaposlena.
  Dodjele grantova i usvajanje od lokalnog interesa za sva Udruženja koja promovišu i podstiču porodicu,natalitet i rađanje.
 • Napominjemo da u razgovorima sa ostalim udruženjima vezanim za porodicu i natalitet na Republičkom nivou a zavisno od sredine i lokalne zajednice tj.mogućnostima i budžetu a prvenstveno razumjevanju Trebinje se pokrenulo sa mrtve tačke i dosta toga je uradilo ali smatramo da se može uz dobru organizaciju i razumjevanje mnogo bolje.
 • Opštine i gradovi koji imaju dosta manji budžet usvojili su pronatalitetni dodatak i dosta od gore navedenih tačaka.
 • Za oko 150 višečlanih porodica sa četvoro i više djece koliko imamo u Trebinju lokalna zajednica može dosta više i dosta bolje da učini.,a za to je potrebno razumjevanje,volja i iskreni razgovor.
 • Nama je kao Udruženju istinski stalo da imamo dobre donose sa svima Vama u lokalnoj tj.gradskoj upravi samo nam otvorite vrata,a vrata našeg Udruženja su za sve Vas bez obzira na političku i stranačku pripadnost uvijek otvorena.

Boli nas činjenica što u našem Udruženju imamo majke čiji su muževi i očevi stvarali Republiku Srpsku a danas su na evidencijama biroa za zapošljavanje,,i imamo roditelje koji su visoko obrazovani i mogu da organizuju svoj život ali šansu za posao nemaju,takođe imamo roditelje koji su zaposleni u susjednim Republikama tj.Hrvatskoj i Crnoj Gori jer egzistenciju za svoju porodicu nisu bili u mogućnosti da obezbjede u našem gradu.

Da bi nam bilo svima bolje i da bi ostali i opstali na ovim prostorima moramo podsticati prave vrijednosti u društvu a to je između ostalog porodica i rađanje,i samim tim učinili sve što je do tebe kao pojedinca.
Mi smo učinili….sada je do Vas!!!

Srdačan pozdrav i djeca nam se rađala!

Predsjednik udruženja
Aleksandar Sarić