Grad Trebinje
Trebinje

Predstavljeni tradiocionalni hercegovački proizvodi

 U Trebinju je danas organizovan sajam domaćih proizvoda na kome se predstavilo 14 izlagača iz Hercegovine da bi promovisali tradicionalne domaće proizvode.

Danijela Salatić, menadžer poljoprivrednog klastera Stara Hercegovina, čije članice su izložile proizvode, rekla je da su njihovi proizvodi mahom proizvedeni na tradicionalan način.

“Sve ono što je hercegovačko i proizvedeno u Hercegovini je sigurno bez premca”, istakla je Salatićeva.

Ona je dodala da je ova organizacija u saradnji sa resornim Ministarstvom i organizacijom IFAD do sad implementirala više od 2,5 miliona KM sredstava u poljoprivredi.

Aleksandar Sredanović, jedan od izlagača, rekao je da ima farmu prepelica, a bavi se i pčelarstvom, proizvodnjom džemova, likera i sokova od ribizle i višnje.

“Trenutno sam zadovoljan ovim poslom, može se izvući neka prosječna plata, ali treba stalno da se radi”, rekao je Sredanović novinarima.

Zamjenik gradonačelnika Slađana Skočajić rekla je novinarima da grad Trebinje u strategiji razvoja ima i poljoprivredu, a dodala je i da se radi na izmjenama zakona da se subvencije posebno regulišu za područje Hercegovine, gdje su posjedi manji.

“Mislim da je to od posebne važnosti”, istakla je Skočajićeva.

Ona je pozvala sve proizvođače da ne rade pojedinačno, već da se udružuju, jer tako mogu mnogo više postići.

“Zakon o zadrugama je jedan od zakona koji sigurno daje priliku proizvođačima da intezivnije nastupe na tržištu i da naša poljoprivreda bude tržišna, čemu svi težimo u Hercegovini”, navela je Skočajićeva.

Sajam domaćih i tradicionalnih proizvoda u Trebinju organizovali su Asocijacija za ekonomski razvoj “REDAH” iz Mostara i Udruženje građana “Centar za razvoj Hercegovine” u saradnji sa Gradom Trebinjem.

Povezane vijesti

Najava: Sajam domaćih i tradicionalnih proizvoda

admin