Grad Trebinje
Republika Srpska Video

Pregovori o plati ili štrajk radnika Elektroprivrede /VIDEO/

Jednostrano otkazivanje Kelektivnog ugovora ujedinio je sindikalne organizacije “Elektroprivrede Republike Srpske”. Sindikalci traže hitne pregovore.

“Kolektivni ugovor za radnike Elektroprivrede znači “Sveto pismo”. Sve ono što ne piše u zakonu, definisano je Kolektivnim ugovorom, kada se on jednostrano otkaže, znači da on važi još 60 dana, s tim da se u roku od 15 dana poslodavac i radnici moraju sastati”, rekla je Koraljka Kovačević-Markov predsjednica Sindikalnog odbora Matičnog preduzeća ERS.

Nadaju se da će dobiti poziv od uprave Elektroprivrede i da će pronaći zajednički jezik, ali u suprotnom spremni su na štrajk.

“Ne prezamo od toga da uradimo ono što je zadatak sindikata, sve u cilju zaštite prava radnika, pa i one radikalne mjere, a to je štrajk. Za sada nema takve odluke”, objašnjava Kovačević – Markov. 

Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata kaže da otkaz Kolektivnog ugovora nije urađen u skladu sa zakonom.

“Možda jedan od osnovnih zaključaka današnjeg sastanka jeste da ne želimo pojedinačne pregovore i ugovore. Otkazivanje kolektivnog ugovora smo doživjeli kao napad na egzistenciju radnika. Ovo je poziv radnicima da izađu na ulicu”, smatra Tepavčević. 

(BN)

Komentar