Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

“Prekinuti sa dvostrukim aršinima na BHRT”

Srpska demokratska stranka insistira na istim aršinima izvještavanja na BHRT i da se konačno prekine sa primjenom različitih pravila i principa prema kadru BHRT iz Republike Srpske, koji je u posljednjih nekoliko dana naručito na udaru.

Svaka javno izgovorena riječ ima svoju težinu. Pitanje je samo da li se na BHRT sve tretira na isti način, ili stepen javne osude zavisi od toga koje je nacionalnosti osoba koja je nešto izgovorila naveli su u SDS.

Ne ulazeći u disciplinski postupak koji je BHT1 pokrenula protiv urednice u informativnom programu Gordane Dragutinović Mutić, voditeljke vijesti Zorice Jorgić i preispitivanja odgovornosti urednice Informativnog programa BHT1 Jelene Radojević Kapor, u SDS pitaju se da li je ovo prvi put da se dogodilo isto?

– Prema našim informacijama identično se događalo u programu BHT1 i ranije, ali su uobičajno na udaru samo srpski kadrovi. Svima je poznato da su se u programu BHRT događaju brojni propusti koji su u direktnoj suprotnosti sa misijom i programskim načelima, a koje isto tako uznemiruju javnosti i narušavaju ugled i nanose štetu BHRT, poput onoga da se Republika Srpska naziva “Eres-om” i “manjim entitetom”. Zašto je u tim slučajevima izostala bilo kakva reakcija menadžmenta BHRT? – navodi se u saopštenju SDS.

Posebno osuđuju iznošenje u javnost stvari koje trebaju biti riješene u okvirima organa BHT1.

– Objavljivanjem fotografija i saopštenja u medijima širom BiH uz konotaciju da su urednica Gordana Dragutinović i voditeljka Zorica Jorgić odgovorne, stavljena im je meta na čelo i ozbiljno ugrožena bezbjednost. Pozivamo menadžment i uredništvo BHRT da budu objektivni, nepristrasni i izbalansirani, kako u svojim programima tako i u postupcima prema svim zaposlenim u ovom javnom servisu građana Bosne i Hercegovine – piše u saopštenju.