Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Premier kladionica radnicima isplatila po 1.080 KM potpore, najavila i isplatu regresa

Radnici kladionice Premier imaju dosta razloga za radost pred kraj godine.

Više od 1.500 radnika Premier grupacije u Federaciji BiH i Republici Srpskoj primilo je po 1.080 maraka na svoje bankovne račune” naveli su iz  Premier kladionica na svojoj internetskoj stranici.

Potpora je uplaćena u skladu sa “Uredbom o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena” Vlade FBiH od 13.07.2022. godine.

“Poštovani radnici, obavještavamo Vas kako je Premier grupacija, odnosno društva Premier World Sport d.o.o. Čitluk, Premier Sport d.o.o. Čitluk i Premier Sport d.o.o. Istočno Novo Sarajevo, danas, 14.12.2022. godine, izvršila isplatu jednokatne novčane potpore za radnike, kao što je ranije ove godine i najavljeno.

S obzirom da Vlada Republike Srpske nije izdala Uredbu sličnu onoj u Federaciji BiH, odnosno nije poslodavcima ostavila mogućnost da bez dodatnih oporezivanja radnicima uplate jednokratnu novčanu pomoć, Premier kladionica je u Republici Srpskoj morala platiti i dodatnih 65% poreza na iznos potpore isplaćene radnicima.

“S obzirom da poslujemo i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj, i da su troškovi života porasli podjednako u oba entiteta, mi ne želimo praviti razlike između naših radnika, jer su nam jednako vrijedni” napisao je nedavno na svojoj Fejsbuk stranici Renato Korać, vlasnik grupacije Premier.

Korać se putem društvenih mreža oglasio i nakon isplate potpore. 

Smatra da je ovo bila odlična prilika svim poslodavcima da stanu uz svoje radnike i državi pošalju poruku da su spremni poboljšavati uslove ako im država izađe u susret.

“Kao poslodavci nismo navikli od države na ustupke. Ipak, davanje mogućnosti firmama da jednokratno isplate potporu radnicima i odricanje od poreza na taj novac, lijep je gest Vlade FBiH. Poslodavcima je to bila dobra prilika da pokažu radnicima da su uz njih, da im pomognu u teškim ekonomskim vremenima, ali isto tako i odlična prilika da državi pokažemo da smo spremni na dizanje plata i povećanje standarda u našim firmama, ako država smanji enormno velike namete na plate. Žao mi je što većina poslodavaca nije prepoznala ovaj trenutak i što su njihovi radnici ostali zakinuti za potporu, a svaka čast onim malobrojnim koji jesu i čiji radnici znaju da rade na pravom mjestu. Čast mi je i zadovoljstvo što je Premier jedna od tih malobrojnih firmi, napisao je Korać.

Inače, Premier kladionica je najavila kako će, nakon isplate jednokratne potpore u iznosu od po 1.080 KM, svojim radnicima isplatiti i regres. 

Sve ovo će najveću kladionicu u BiH ukupno koštati više od 2 miliona maraka. 

Glas Srpske

Komentar