Grad Trebinje
Izdvojeno Region

Preminuo mitropolit Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, preminuo je jutros u 8.20 časova, javlja Mitropolija crnogorsko-primorska.

Mitropolit je preminuo na Kliničko-bolničkom centru Crne Gore, poslije primanja svete tajne pričešća.

O svim drugim detaljima u vezi sa sahranom mitropolita javnost će biti uskoro obaviještena, naveli su iz Mitropolije.

Rođen je kao Risto Radović, sin Ćira i Mileve Radović, na Božić, 7. januara, 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači.

Završio je Bogosloviju Svetog Save u Beogradu. Na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu diplomirao je 1962. godine.

Pored teoloških nauka, na Filozofskom fakultetu u Beogradu, studirao je klasičnu filologiju. Postdiplomske studije nastavlja u Bernu i Rimu. Odatle je prešao u Atinu, u kojoj je, za vrijeme sedmogodišnjeg boravka, pored svakodnevne parohijske službe, doktorirao, a tezu, koju je pisao na grčkom jeziku, o Svetom Grigoriju Palami, branio uz najvišu ocjenu.

Potom je godinu dana proveo na Svetoj gori, a onda je pozvan da predaje na Ruskom pravoslavnom institutu “Sveti Sergije” u Parizu od 1974. do 1976, gdje je, uz ostalih pet jezika koje je savladao, usavršio i francuski jezik.

Zamonašio se 1967. u Grčkoj, gdje je potom 21. jula 1968. postao jeromonah.

Po povratku u Beograd izabran je za dekana Bogoslovskog fakulteta i vanrednog profesora, da bi krajem 1985. bio rukopoložen za episkopa banatskog sa sjedištem u Vršcu, odakle je uoči Božića 1991. godine došao na Cetinje kada biva ustoličen za mitropolita crnogorsko-primorsko-skenderijsko-brdsko-zetskog i egzarha pećkog trona, preuzevši titulu kojom se prije mitropolita Amfilohija služio vladika Vasilije.

Predavao je na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu od 1980. do 2005, kada se povukao zbog mnoštva obaveza. Pored teologije i filozofije, bavio se esejistikom i prevodilaštvom.

Odlukom Svetog arhijerejskog sinoda od 21. maja 2010, imenovan je za administratora Eparhije raško-prizrenske, a prestao je to biti 26. decembra 2010. godine nakon uvođenja episkopa lipljanskog gospodina Teodosija u tron episkopa raško-prizrenskih.

Na redovnom majskom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora, održanom u periodu od 17. do 26. maja, mitropolit Amfilohije je imenovan za administratora novoosnovane Eparhije buenosajreske.

Mitropolit Amfilohije je bio drugi po rangu među episkopima u hijerarhiji SPC, odmah nakon patrijarha srpskog.

Februara 2012. dobio je počasni doktorat Instituta Svetog Sergija u Parizu.

Mitropolit Amfilohije je 6. oktobra primljen na bolničko liječenje na Odjeljenje pulmologije Kliničkog centra Crne Gore nakon što je test pokazao da je pozitivan na virus korona.

Nezavisne novine