Grad Trebinje
Trebinje

Prezentovane mogućnosti besplatnog studiranja u Rusiji

Ataše za kulturu i obrazovanje Ambasade Ruske Federacije u BiH Anastasija Gajdalenok prezentovala je večeras u Trebinju program stipendija ruske Vlade za strane studente koji se odnosi na osnovne akademske, postdiplomske i doktorske studije, te ljetnu školu ruskog jezika.

Ona je izjavila novinarima da je ruski obrazovni sistem jedan od najboljih, a diplome stečene na ruskim univerzitetima su cijenjene u cijelom svijetu.

Gajdalenokova je navela da se srednjoškolcima i studentima nudi studiranje o trošku države na velikom broju ruskih univerziteta, a studenti pokrivaju troškove putovanja, izdavanja vize i medicinskog osiguranja.

“Riječ je o velikom izboru univerziteta. U tom programu učestvuje više od 450 univerziteta, tako da studenti mogu da izaberu bilo koji program ili specijalizaciju, a tih smjerova ima više od 300. Studenti će biti tretirani kao državljani Rusije”, rekla je Gajdalenokova.

Ona je pojasnila da srednjoškolci i studenti iz Republike Srpske i BiH uz besplatno studiranje dobijaju svakog mjeseca i novčanu stipendiju.

“Imate pravo da budete smješteni u studentskom domu, to je o trošku studenta ali iznos je simboličan“, navela je Gajdalenokova.

Ona je dodala da će konkurs biti raspisan u januaru sljedeće godine.

Predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak rekao je novinarima da se ovim ukazala prilika mladim ljudima iz Trebinja da se okušaju u nekom od ruskih univerziteta, koji nesumnjivo pripadaju jednom od boljih obrazovnih sistema u svijetu, što će im omogućiti kvalitetno obrazovanje.

SRNA