Grad Trebinje
Košarka

PRIČA O JOKIĆU “Razmišljao sam o povratku, nisam mogao da uradim nijedan sklek”

Centar Denvera Nikola Jokić bio je glavna tema drugog dijela dokumentarca pod nazivom “Čovek koji pravi razliku”.

Dokumentarac o košarkaškom agentu Mišku Ražnatoviću emitovan je na RTS i u drugoj epizodi najviše se pričalo o Nikoli Jokiću. Tako smo imali priliku da čujemo kako se Jokić osjećao kada je stigao u NBA.

– Dolazim na prvi glavni trening, gledam, svi kucaju ovako, kucaju onako, brzi, lete… Au, bokte, di sam ja doš’o… Idem ja kući… Možda sam se uplašio, ali sam shvatio da imam vremena da naučim, da ojačam, da budem možda i brži. Moram da ih usporim, ne mogu sa njima, mnogo su brzi. Bolje neka oni igraju u mom ritmu. To mi je ostalo iz Mege, da ja igram kako meni odgovara, a ne kako oni hoće – rekao je Jokić.

Dobili smo i potvrdu čuvene priče o jednom skleku.

– Nisam mogao stvarno nijedan sklek da uradim. Počeo sam sa ženskim i šta sve nisam radio.U Vojvodini sam se povrijedio na prvom treningu, u Megi sam se povrijedio na prvom treningu, u juniorskoj reprezentaciji sam se povrijedio na prvom treningu, i u Americi sam se povrijedio na prvom treningu – rekao je on.

FOTO: ERIK S. LESSER/EPA
FOTO: ERIK S. LESSER/EPA

Jokić je otkrio šta je sebi prvo kupio od novca koji je zaradio potpisivanjem NBA ugovora.

– Nazvao sam mamu i tatu da im kažem da sam potpisao i da sada možemo kupiti konja. To je prva stvar koju sam kupio kada sam “došao do love.” Bože dragi – rekao je Jokić, a kasnije dodao:- Kad sam došao u Ameriku, vidio sam da mogu da im ponudim  neku raznovrsnost. Nisam najbolji, ali mogu to, to, to, mogu svašta da uradim. Mi iz bivše Juge znamo da igramo, imamo tu neku lucidnost, to nešto malo… To nešto je jako malo, ali to malo je jako puno, ako znate na šta mislim – rekao je Jokić.

Osvrnuo se Jokić i na to što je oduvijek imao višak kilograma.

– Bio sam debeljuca do prošle godine. Volio sam svašta da jedem i nisam ništa odbijao. Jeo sve kolače, paprikaš, žuta supa sa malo više masti. I taj neki period sam naučio nešto. Pred svaku utakmicu pojedem nešto što ne bih trebao. Da li komadić pice, kokice nešto samo da je nezdravo. Protiv uroka – kazao je Jokić.

Tokom razgovora centar Denvera otkrio je kako mu je svojevremeno propao transfer u Barselonu! Naime, Jokić je sa Megom igrao protiv Cedevite u ABA ligi, a na tribinama su bili skauti Barse koji su spremili ugovor na pet godina. Međutim, srpski centar je odigrao jednu od najgorih partija.

– Deki (Dejan Milojević) je htio da me ubije. Ne znam, desi se takav dan, malo te neće, a malo i nećeš pa onda bude katastrofa – rekao je Jokić, a na njegove riječi se potom nadovezao u sadašnji trener Budućnosti Milojević:

– Pretpostavljam da je tako loše odigrao zbog odlaska devojke u Ameriku. Bio je emotivno prazan, njega je to dosta pogodilo. Odlazak djevojke u Ameriku ga je poremetio – rekao je Milojević.

Jokić je ostao Megi i upravo iz nje je otišao u NBA ligu, gdje je postao jedan od najboljih igrača. U međuvremenu je i oženio svoju tadašnju devojku Nataliju Maćešić. Natalija je takođe iz Sombora, kao i Nikola, a već nekoliko godina živi sa Jokićem u Denveru, gdje je i diplomirala na Univerzitetu u Koloradu.