Grad Trebinje
Republika Srpska

Prijestonica kiča

SNSD više ne može da razočara narod. Poslije 20 godina na vlasti, trebalo bi da im znamo vrline i mane, kadrovske pogotke i promašaje, politiku junačenja i povlačenja. Šta su iza sebe ostavili svuda, pa i u Banjaluci. Da se sjetimo šta su zatekli, ali i da procijenimo šta nas čeka.

Ali, Draško Stanivuković može da razočara i svojski se trudi da to radi najbolje što zna.

Kao neko ko je uspio da ubijedi glasače da je beskompromisno „protiv režima“, svaka njegova greška izgleda deset puta gora od grešaka kojima sebe i stranku „ukopava“ Vlado Đajić. I zato iz aktuelnog gradskog cirkusa, haosa, rijalitija, jedino on može da izađe poražen, uprljan, diskreditovan, jer su njegovi konkurenti sve to odavno postali. Ako to ne shvata, onda nije ništa bolji od njih i nije dostojan da dalje vodi naš najveći grad.

Nažalost, snimanjem i objavljivanjem svakog svog koraka, tjeranjem radnika Gradske uprave da tijelima brane sudski izgubljeno zemljište, mitinzima kao iz doba opozicije, nezakonitim poskupljenjem a potom potpunim ukidanjem naplate parkinga – gradonačelnik ne daje naznake da će da se uozbilji.

Svjesno ili ne, krase ga brojne odlike savremenih „ružičastih diktatora“: medijski je preprisutan; hvali demokratiju i transparentnost, ali ih više ne voli; bori se za slobodu medija, ali ih proziva; političke protivnike navodno poštuje, ali ih (kao i oni njega) lično diskredituje; bori se za otvoreni grad, ali zabranjuje koncerte.

Lijepo izgledaju uređene plaže, panoramski bus, lijepo zvuče besplatni udžbenici, građevinske dozvole, priključci za vodu, karte za penzionere, koje će na kraju da plate Banjalučani. Ali, na stranu sve, nisu to stvari zbog kojih je Stanivuković dobio izbore. Gdje je nestao borac protiv režima, prve porodice, mafije (naročito građevinske), protiv povećanja broja radnika u Gradskoj upravi i zaduženja grada?

Ah, da, čovjek je sazrio! Baš kada je došao na vlast shvatio je da njegov problem nije Dodik nego Đajić. Ne zanima ga više porodično stablo, sada ga zanima UKC Srpske. Kao što Đajića više ne zanima UKC nego Gradska uprava.

Lijepo ste to izveli, ali vam neće proći. Ako se ne uljudite i vratite svako svom poslu, u oktobru iduće godine nemojte da se čudite čudu. Već sada ste nam zgadili i politiku i izbore. Od grada kandidata za evropsku prijestonicu kulture postali smo kandidat za svjetsku prijestonicu političkog kiča i beščašća.

Slobodan Popadić/srpskinfo.com

Komentar