Grad Trebinje
Republika Srpska

Prijeti li Srpskoj talas štrajkova? Činovnici i rudari štrajkuju, šumari u niskom startu, medicinari i željezničari nezadovoljni

Zaposleni u pravosuđu stupili su u štrajk prije više od mjesec dana, već danima štrajkuju i rudari u Ugljeviku, štrajk su najavili i šumari, dok su zaposleni u zdravstvu, “za početak” zakazali protestni skup u Banjaluci. 

Mnogi se pitaju ko je sledeći i da li Srpskoj prijeti talas štrajkova, jer ni prosvetari, ni zaposleni u drugim javnim službama nisu zadovoljni. 

Na sve to, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je, upitan da prokomentariše aktuelne i najavljene štrakove, lakonski odgovorio da “premijer ne može da se bavi svim i svačim”.

Da Srpsku ovog proljeća zaista čeka sve i svašata, svjedoče i glasovi iz “Željeznica Republike Srpske”. 

Štrajk više od 1.800 željezničara još nije došao na dnevni red, ali radnici su nezadovoljni i situacija se zakuvava.

Simo Cvjetković, predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa, jednog od tri reprezentativna sindikata u Željeznicama RS, kaže da iduće sedmice počinju pregovori o povećanju plata i potpisivanju kolektivnog ugovora.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Simo Cvjetković

Sindikalci će pregovarati i sa poslovodstvom ŽRS i sa Ministarstvom saobraćaja RS.

-Mi smo sada u situaciji da skoro svi zaposleni na izvršnim poslovima rade za minimalac od 900 KM, a to je neodrživo – kaže Cvjetković za Srpskainfo.

Dodaje da je Vlada RS preuzela obaveze iz programa restrukturiranja ŽRS, po ugovoru ua Svjetskom bankom, i podsjeća da je cilj tog poduhvata, teškog 100 miliona maraka, bio da Željeznice “izađu na zelenu granu”.

– I šta su uradili? Ništa. Samo su smanjili broj randika i smanjili prihode iz budžeta RS, tako da ni ovo radnika što je u ŽRS ostalo ne može imati pristojne plate – zaključuje Cvjetković.

On kaže da štrajk za sada “nije opcija”, ali da se, ako pregovori ne uspiju, moraju razmotriti i druge metode sindikalne borbe. 

U štrajk za sada neće ni medicinari, bar tako poručuju čelnici granskog Sindikata zdravstve i socijalne zaštite Republike Srpske.

Predsjednik ovog sindikata Nikola Crnčervić kaže da je za 12. april zakazan mirni protest u Parku “Mladen Stojanović” u Banjaluci.

-Tu će se  okupiti 92 predsjednika sindikalnih organizacija iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite iz cijele Republike Srpske, a pridružiće im se i drugi radnici iz ove branše, koji su nezadovoljni svojim statusom i primanjima – poručćuje Crnčević. 

Medicinari traže povećanje  plata za oko 10 odsto, a radi se o zahtjevu za povećanje cijene rada sa 159,5 na 175 KM, koji se “vuče” još od januara prošle godine.

– Mi od tog azahtjeva ne odustajemo – kaže Crnčević.

U međuvremenu je bar djelimično “popeglana” sitaucija kad su u pitanju uplate doprnisa za zaposlene u obasti zdravstva i socijalne zaštite.

– Bilo je dugova od 2020. godine, ali je to namireno – kaže Crnčević, ne preciziravši ko je i na koji način “namirio” milionske dugove iz doba korone.

Priznaje, međutim, da u uplati doprinosa iz ranijih godina ima još “rupa”, ali da se to “rješava” kad neki radnik treba u penziju.

I skoro 2.000 zaposlenih u Rudniku i Termoelektrani Ugljevik razmišljaju o penziji, odnosno o tome da li će na svojiom radnim mjestima dočekati penziju, ili će rezerve uglja u Rudniku, od kojih zavisi rad Termoelektrane, prigrabiti “Komsar energy”.

Raskid koncesionog ugovora sa ovom kompanijom, koja je u vlasništvu kontroverznog ruskog biznismena Rašida Sardarova, glavni je zahtjev štrajkača u Ugljeviku.

FOTO: BN/SCREENSHOT
FOTO: BN/SCREENSHOT

Rudari štrajkuju već 14 dana, a štrajk je nastavljen i nakon jučerašnjeg protesta pred sjedištem firme, ili kako kažu sindikalci “”informativnog sastanka”.

Dobili smo informacije o sastanku Saradarova i direktra RiTE Ugljkevik, ali na žalost, nismo dobili ni jedan dokument, ni jedno čvrsto obećanje, koje bi nas uvjerilo da odustanemo od štrajka. Dakle, ostaje štrjak i ostaje minimum procesa rada do ispunjenja naših zahtjeva – rekao je za Srpskainfo  Boban Benović, predsjednik sindikalne organizacije RiTE Ugljevik.

RiTE Ugljevik
FOTO: RINGIER

Termoelektrana “Ugljevik”

On je pozvao nadležne da “što prije rješavaju ovaj problem, kako ne bi došao u pitanje rad termoelektrane, odnosno stabilnost sistema Elektorprivrede”.

Činovnici zaposleni u sudovima, tužilaštvima i drugim pravosudnim institucijama RS štrajkuju već više od mjesec dana. 

Zbog minimuma rada u pravosuđu sve više problema imaju i građani i privrednici, koji ne mogu otvoriti firmu, ili pribaviti neophodne potvrde za učešće u tenderima.

Ali, na sve to, jedini odgovor iz Ministarstva pravde RS je da povećanja plata neće biti.

TOPLI OBROK PRED USTAVNIM SUDOM RS

Zaposleni u pravosuđu su se digli na štrajk jer im je, kako već odavno upozoravaju, dozlogrdilo da rade za minimalac, ili čak za platu manju od minimalca. Problem u ovoj i još nekim oblastima u javnom sektoru je u tome što je, kako se slikovito izrazio Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa RS, “u platu sptrljano sve: i topli obrok i regres i kifla i parizer”. Sindikalci tvrde da je ovakav način obračuna plata nezakonit, i da, recimo, radnici koji rade za minimalac, uz zagarantovanih 900 KM treba da dobiju i sve propisane nakande. Pošto se i u zdravstvu i socijalnoj zaštiti plate obračunavaju na sličan način kao i u pravosuđu, Sindikat zdravstva RS je uputio apelaciju Ustavnom sudu RS.

Komentar