Grad Trebinje
Svijet

Profesor s Oxforda John Bell: Zbog Pfizerove vakcine mogli bismo se vratiti u normalu do proljeća

Nakon što je Pfizer objavio analizu o efikasnosti njihove vakcine protiv koronavirusa nade da će ubrzo sve biti jednostavnije su se pojačale. Oxfordski profesor John Bell je kazao da bismo se zahvaljujući Pfizeru do proljeća mogli vratiti u normalu.Prema analizi kompanija, vakcina je djelovala mnogo bolje nego što se većina stručnjaka nadala, a otkriva potencijalni kraj pandemije koja je usmrtila više od milion ljudi, napatila ekonomiju i otežala svakodnevni život širom svijeta.

Globalne dionice su zbog ovih vijesti uglavnom porasle na maksimum, ali ne i dionice Zooma i sličnih kompanija koje su profitirale u doba pandemije.

Profesor medicine na Univerzitetu Oxford John Bell, koji je uključen u izradu njihove vakcine, je rekao za britanski Guardian da je Pfizerov tim pokazao pak “nevjerovatan nivo efikasnosti” i da bi to moglo značiti da će se svijet vratiti u normalu do proljeća.

Proizvodnja je već u toku iako odobrenje za hitnu upotrebu još uvijek nemaju. Pfizer je rekao da planiraju isporučiti do 50 miliona doza vakcine do kraja 2020. i do 1,3 milijarde doza 2021. godine, a zemlje će odlučiti kome će dati prioritet pri vakcinisanju.

Ovu vakcinu je osmislila njemačka laboratorija BioNTech čiji su vlasnici porijeklom iz Turske, a Pfizer je omogućio finansije za njeno istraživanje i distribuciju.

KLIX