Grad Trebinje
Republika Srpska

Promijenili mišljenje zbog VELIKIH RAČUNA ZA STRUJU: Odluka na vanrednoj sjednici nakon pisanja medija

Veliki broj potrošača električne energije u Republici Srpskoj dobilo je mogućnost da se u toku godine jednom besplatno odjavi i ponovo prijavi na mrežu.

Ovo je omogućeno najnovijom odlukom Regulatorne komisije za energetiku (RERS), koja je uslijedila na vanrednoj sjednici samo dan nakon što je u medijima objavljeno nekoliko primjera velikih iznosa računa za potrošnih svega nekoliko kilovata električne energije.

Tako će ova mogućnost besplatne odjave i prijave da obraduje vlasnike objekata koji se periodično koriste, poput vikendica i kuća.

Odluka se, inače, odnosi na sve potrošače, odnosno vlasnike objekata koji su priključeni na 0,4 kW naponski nivo. To su domaćinstva, javna rasvjeta, osnovne škole, vrtići, brojni manji privrednici i slično.

– Ovim rješenjem se nalaže distributivnim preduzećima u Republici Srpskoj da jednom u toku 12 mjeseci omoguće krajnjem kupcu električne energije u objektima koji se koriste periodično, besplatno uklјučenje i priklјučenje na mrežu. Ovo rješenje ima za cilј efikasnije i ekonomičnije korišćenje električne energije, budući da krajnji kupci, u periodima kada je njihov objekat isklјučen sa mreže, neće plaćati fiksni dio naknade za distributivnu mrežu – obrazlažu u Regulatornoj komisiji za energetiku.

Srpskainfo je u ponedjeljak objavila kako je jedna Banjalučanka za potrošena samo dva kilovata struje u januaru dobila ukupan račun od 15,37 KM. Sama potrošnja struje iznosi 0,11 KM.

Za dva kilovata u januaru treba da plati, dakle, 0,11 KM za energiju, 0,92 KM za prenosnu mrežarinu, 9,63 KM za distributivnu mrežarinu, za OIE 0 KM i 2,48 KM za uslugu javnog snabdijevanja. PDV je 2,23 KM.

Ovo pokazuje da svi potrošači iz kategorije domaćinstva otprilike imaju svaki mjesec fiksne troškove od 15 KM.

ODJAVA 28 KM PLUS PDV

Odjava potrošača sa elektro mreže košta 28 KM plus PDV, a isto toliko košta i prijava.

Inače, od Nove godine se potrošnja električne energije obračunava po novom modelu. Tako za domaćinstva postoje tri tarife, do potrošenih 500 kilovata, od 501 do 1.500 i preko toga.

Komentar