Grad Trebinje
Republika Srpska

Pronašli hiljade dokaza protiv Zeljkovića i ekipe

U završnoj je fazi istraga u predmetu protiv Branislava Zeljkovića, bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, te ostalih osumnjičenih za nezakonitosti u javnim nabavkama tokom pandemije, a dosad je prikupljeno nekoliko hiljada materijalnih dokaza.

Potvrđeno je to “Nezavisnim novinama” iz Republičkog javnog tužilaštva, pod čijom su lupom, uz Zeljkovića, i direktori firmi “Procontrol” iz Banjaluke Slavko Bojić i “Promeding” iz Laktaša Dragan Dubravac, te vlasnik Turističke agencije “Travel 4 fun” Saša Marković.

“Istraga u ovom predmetu u završnoj je fazi, većina dokaza je pribavljena i trenutno se vrši analiza svih dokaza, kako pojedinačno, tako i u njihovoj međusobnoj vezi. Potrebno je napomenuti da se radi o vrlo složenom predmetu visoke korupcije, u kojem je pribavljeno nekoliko hiljada materijalnih dokaza, saslušano više od 200 lica u svojstvu svjedoka, a izvršena su i mnogobrojna vještačenja”, naveli su iz Republičkog javnog tužilaštva za “Nezavisne novine”.

Kako ističu, s obzirom na to da je istraga u završnoj fazi i da je većina dokaza pribavljena, postupajući tužilac će vrlo brzo u ovom predmetu donijeti tužilačku odluku.

Podsjetimo, da je istraga protiv Zeljkovića i drugih iz predmeta “korona ugovori”, koje terete za zloupotrebe pri nabavkama medicinske opreme u Srpskoj tokom pandemije virusa korona, u završnoj fazi te da će uskoro biti podiguta optužnica, nedavno je potvrdila i republička javna tužiteljka Sanja Tadić Stojisavljević, koja rukovodi ovom istragom.

“U predmetu ‘Zeljković i drugi’ finalizacija istrage će biti u kratkom roku, kao i podizanje optužnice”, rekla je Tadić Stojisavljevićeva na ročištu direktoru Bolnice “Sveti Apostol Luka” u Doboju Mladenu Gajiću, koji je bio optužen za nesvjestan rad u službi, takođe u vezi s nabavkom medicinske opreme tokom pandemije.

Gajić je, podsjetimo, pristao na 10 mjeseci zatvora, a potom je na tu kaznu i osuđen, te je isplatio 82.320 KM odštete za štetu pričinjenu budžetu grada Doboja.

Zeljkoviću je pritvor istekao u toku noći između 15. i 16. februara, a postupajući tužilac nije zatražio produženje, tako da on od tada nije iza brave, a sa slobode se brane i preostala trojica osumnjičenih.

U martu Zeljković je, navodno na lični zahtjev, smijenjen sa čela Instituta, ali se nekoliko mjeseci kasnije snašao te je, kako je tada objavljeno, postao savjetnik Milana Novitovića, direktora Republičke uprave civilne zaštite.

Inače, kako su “Nezavisne novine” ranije objavile, osumnjičene u ovom predmetu terete da su, koristeći vanrednu situaciju, pribavili firmama “Procontrol” i “Travel 4 fun” znatnu korist u postupcima javnih nabavki koje je sprovodio Institut.

Recimo, kako se sumnja, medicinske maske, čija ja nabavna vrijednost 0,36 KM, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske fakturisane su po cijeni od 6,90 KM.

Sumnja se i da je nabavna cijena zaštitnih odijela, koja je nabavljao Institut za javno zdravstvo RS, 22,50 KM po komadu, a da su Institutu fakturisana na iznos od 50 KM.

Kako su ranije rekli iz Tužilaštva, sumnja se da je Institut medicinsku opremu nabavljao putem pregovaračkog postupka, bez objave obavještenja o nabavci i bez prethodnog ispitivanja tržišta. Učinjeno je to, kako su naveli, po znatno višim cijenama od tržišne, od nekvalifikovanih ponuđača, te bez nadzora nad prijemom opreme. Zeljković, Bojić, Marković i Dubravac uhapšeni su u septembru 2021.

Nezavisne novine/Dragan Sladojević

Komentar