Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

Protestna šetnja u Banjaluci – “Kriminalizacija javne riječi ne smije biti usvojena!”

Novinari, građani, predstavnici nevladinih organizacija i opozicije stigli su pred zgradu Narodne skupštine Republike Srpske.

Novinar i urednik portala Buka Aleksandar Trifunović je poručio da je namjera vlasti udar na sve građane Republike Srpske.

Novinari, građani, predstavnici nevladinih organizacija i opozicije krenuli su sa Trga Krajine ka zgradi Narodne skupštine Republike Srpske.

Okupljeni su prošli pored palate Predsjednika Republike Srpske i iz pojačano negodovanje i zvižduke Miloradu Dodiku poručili da kriminalizacije javne riječi ne smije biti usvojena.

Na banjalučkom Trgu Krajine počelo je okupljanje novinara, predstavnika nevladinih organizacija, opozicije i građana protiv kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj.

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić rekao  je da je namjerom da kriminalizuje javnu riječ, vlast okrenula leđa i novinarima i međunarodnim organizacijama.

“Zbog toga što na Fejsbuku napišete da je ministar zaposlio svastiku, možete krivično odgovarati. To je zastrašujuće, to nije put kojim Republika Srpska treba da ide. Povucite ovaj zakon sa dnevnog reda”, rekao je Vukelić.

Prisutni nose transparente na kojima piše “Mišljenje nije zločin”.

Ivana Korajlić iz organizacije Transparenti BiH je rekla da će ove odredbe potpuno ugušiti slobodu govora svakog građanina.

“Apelujemo još jednom na narodne poslanike da odustanu od ovoga”, rekla je Korajlićeva.

Okupljeni će sa Trga Krajine krenuti do parlamenta Republike Srpske gdje će zahtjevi biti ponovljeni.

(BN)   Foto:BN

Komentar