Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska Video

Protestna šetnja u Banjaluci: Zvuci pištaljki najglasniji kod zgrade Vlade (Video)

Brojni zaposleni koji se finansiraju iz budžeta Srpske, predvođeni sindikalnim vođama, danas je organizovalo protestnu šetnju kojom traže ispunjenje njihovih zahtjeva. Nakon okupljanja u parku Mladen Stojanović, intonirana je Himna Republike Srpske, a potom je minutom ćutnje odata počast Srbima nastradalim na Kosovu.

Pročitana je recitacija Gorana Vračara, u kojoj se između ostalog navodi “Put do zvezda s Kosova je kraći, a valja se do zvezda uzdići”.

Protestna šetnja prema Trgu Krajine počinje za koji minut, uz glasne zvuke pištaljki i poziv Marića da ne bude provokacija.

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske, rekao je da će kretanje biti mirno i dostojanstveno.

“Danas ćemo izvršiti protest u pokretu. Na Trgu Krajine ćemo pročati naše zahtjeve”, naveo je Marić.   

I”Ne dajte nam hljeba, vama više treba”, “Kupi diplomu i manje radi, možda i ti budeš ministar u vladi”, “Nije važno šta nam kažu, kako zinu tako slažu”, neke su od poruka koje nose na transparentima.

Marić je ranije rekao da će u zgradi Vlade predati zahtjeve koje je usaglasilo šest sindikata, te da očekuju dolazak oko 1.000 sindikalnih aktivista.

“Gdje su pare, Radovane”, upitao je Marić.

Podsjećamo, šest sindikalnih organizacija u Republici Srpskoj, pod sloganom “Nema predaje, istrajat’ se mora” radnici zaposleni u javnoj upravi, unutrašnjim poslovima, pravosuđu i dijelu zdravstva izašli su na ulicu kako bi nadležnima stavili do znanja da nisu ispoštovali Sporazum o usklađivanju i povećanju plata koji je potpisan prošle godine. Sporazum je podrazumijevao da se izvrši povećanje plata u ekvivalentnom iznosu naknada za topli obrok i regres, a to je oko 160 KM po zaposlenom.  

Komentar