Grad Trebinje
Umjetnost i kultura

“PRVA HERCEGOVAČKA SLIKARKA” Restaurirane dvije slike iz legata Milene Šotre

U Galeriji Muzeja Hercegovine večeras je održano predavanje i prezentacija nakon obavljene konzervacije i restauracije dvije slike iz legata Milene Šotre, koje se nalaze u Umjetničkom odjeljenju ove ustanove.

Načelnik Odjeljenja za zaštitu kulturnog nasljeđa Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske Milica Kotur rekla je novinarima da je proces restauracije i konzervacije veoma značajan jer se time spašava nasljeđe.

– Čuvajući nasljeđe, našu baštinu i naše zavještanje čuvamo i naš identitet – istakla je Koturova.

Slikarka Jelena Glogovac Savić, koja je izvršila konzervaciju i restauraciju ove dvije slike, rekla je da je posao bio opsežan i važan, te da je kroz taj proces dodatno naučila i o svojoj umjetnosti.

– Milena Šotra je prva hercegovačka slikarka koja je utrla put svim slikarima koji stvaraju u Hercegovini – rekla je Savićeva.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić navela je da ove dvije slike pripadaju poklon zbirci Ksenije i Vladimira Gaćinovića, djece Milene Šotre, dodajući da se svake godine bar jedna ili dvije slike iz zbirki Muzeja konzerviraju.

– Naša umjetnička zbirka broji oko 1.500 slika različitih autora i legata, ali s obzirom na materijalna sredstava prilagođavamo se, ono što je najhitnije šaljemo na konzervaciju i restauraciju – rekla je Grujićeva.

srpskainfo.com