Grad Trebinje
Region

Prvi put da predsjednik Crne Gore bojkotuje konstitutivnu sjednicu Skupštine

Verifikaciji 81 mandata poslanika prisustvovali su ombudsman Siniša Bjeković, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, predsjedavajuća Ustavnog suda Desanka Lopičić

Predsjednik crne Gore Milo Đukanović bojkotovao je jučerašnju konstitutivnu sjednicu Skupštine Crne Gore.

To je prvi put od proglašenja nezavisnosti, ali i u prethodnom periodu da predsjednik države bojkotuje konstitutivnu sjednicu.

Na jučerašnjoj sjednici, predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić izabran je za predsjednika Skupštine, čime je postao prvi opozicioni zvaničnik koji je preuzeo novu vlast nakon što su tri koalicije “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i Crno na bijelo” dobile većinsku podršku građana na parlamentarnim izborima.

Od ukupno 71 poslanika za Bečića je glasalo 45 poslanika iz ta tri saveza, ali i poslanici Bošnjačke stranke i Nik Đeljošaj, nosilac albanske izborne liste “Genci Nimanbegu-Nik Gjeloshaj”.

Poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrate i Socijaldemokratska partija bili su uzdržani, dok je Andrija Popović (Liberalna partija) bio protiv.

Bečić je predložen u pauzi sjednice, nakon verifikovanja mandata poslanicima novog saziva.

Verifikaciju 81 mandata poslanika obilježilo je odsustvo Đukanovića, dok su bili prisutni ombudsman Siniša Bjeković, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, predsjedavajuća Ustavnog suda Desanka Lopičić.

Vijesti.me