Grad Trebinje
Video Tehnologija

Prvi srpski dron – kamikaza Gavran uništava sve ciljeve (Video)

Novi proizvod kompanije Jugoimport, dron Gavran, predstavlja izviđačko-udarnu platformu namijenjenu za izviđanje u realnom vremenu i udare na širok spektar ciljeva iza fronta u dubini neprijateljske pozadine.

Dužina drona je 4,5 m, razmak krila 3,2 m, a visina sa točkovima 0,7 metara, prenosi “Srbija danas“.

Borbeni radijus ovog drona-ubice iznosi od 50 do 100 kilometara zavisno od reljefa i dužine linije izviđanja.

Gavran obezbjeđuje osmatranje u realnom vremenu, akviziciju ciljeva, prepoznavanje ciljeva po principu svoj-tuđ i dejstvo na uočene ciljeve.

Ovaj dron-ubica operiše u rojevima od nekoliko dronova kojima se upravlja sa istog komandnog mjesta preko zaštićenog radio linka.

Uništava sve vrste ciljeva na zemlji od tenkova i oklopnih vozila, krupnih PVO sredstava, radare, artiljeriju i raketna artiljerijska sredstva, pješadiju na otvorenom i u zaklonima i druge mobilne i stacionarne ciljeve na zemlji, borbene čamce i dronove.

Maksimalni domet Gavrana iznosi 150 kilometara pri krstarećoj brzini od 120 kilometara na čas.

Primarna upotreba ovog drona ubice predstavlja kruženje iznad bojnog polja u roku od 30 minuta i na daljini od 50 km od komandnog centra.

Maksimalna visina leta iznosi 1.500 metara. Masa samog drona iznosi 35 kilograma, a poletna masa drona sa korisnim teretom iznosi 50 kilograma.

Kada se dron lansira iz kontejnera krila su savijena, a prilikom izlijetenja iz kontejnera se vraćaju u prvobitni položaj.

Gavran polijeće sa buster motorom na čvrsto gorivo, a klipni motor koristi za krstareći let.

Vrijeme potrebno za lansiranje drona iz kontejnera iznosi jedan minut.

Navođenje drona je kombinovano, inercijalno, putem GPS, GLONASS satelitskim navigacijskim sistemom, a u terminalnoj fazi leta dron se navodi na cilj putem TV ili IC glave za samonavođenje.

Napad na cilj izvodi pod uglom od 15 do 75 stepeni, kao top atak municija, što povećava efikasnost dejstva na cilju.

Komandna stanica za navođenje Gavrana se koristi za davanje komandi za njihovo lansiranje, unošenje koordinata leta u dron i kontrolu drona u terminalnoj fazi njegovog leta preko slike TV i IC glave za samonavođenje.

Komandna stanica može biti smeštena na kontejneru, prikolici, terenskom vozilu, pikapu ili kao prenosna poljska komandna stanica.

Bojeve glave koje ovi dronovi nose zavise od misije i cilja koji treba uništi.

Krila na dronu se skidaju što omogućava lakši i neprimjetan transport sa jednog na drugo bojište.