Grad Trebinje
Svijet

Putin: Sputnik V je efikasniji od 90 posto, radimo na razvoju treće vakcine

Nakon što su Pfizer i BioNTech objavili da je njihova vakcina protiv korone 90 posto efikasna, stigle su i poruke iz Rusije gdje je predsjednik Vladmir Putin rekao da je ova zemlja na putu da razvije i treću vakcinu, a da je već postojeća Sputnik V efikasnija od 90 posto.

Putin je na videokonferenciji na sastanku vrha Šangajske organizacije za saradnju (SCO) govorio o toj temi, ali nije želio otkrivati detalje o trećoj ruskoj vakcini koju je najavio.

“Moskva je sada spremna sarađivati sa svim zemljama na razvoju vakcine, uključujući i SCO partnere, ali ne želim da u tom procesu bude politizacije. Smatram da bi vakcina trebala biti dostupna svakom čovjeku”, dodao je Putin.

Ova rasprava je uslijedila nakon što su Pfizer i BioNTech objavili da su ispitivanja pokazala da je njegova vakcina protiv koronavirusa 90 posto efikasna, a s obzirom na to da je Rusija u augustu ove godine imala svoju prvu registrovanu vakcinu Sputnik V, sada žele podsjetiti svijet na tu činjenicu.

Sputnik V su na početku osporavali brojni stručnjaci i državnici, jer je razvijena veoma brzo, međutim, ispitivanja su pokazala da je efikasna, piše CNBC.

Nakon toga je Putin najavio početak rada na drugoj ruskoj vakcini, a nakon Pfizerove i BioNTechove objave, sudeći prema svemu, želi ubrzati taj proces i početi i rad na trećoj.

Rusija je kazala da uvodi svoju vakcinu Sputnik V u domaću upotrebu, uprkos činjenici da ispitivanja u kasnoj fazi još nisu gotova, a u utorak je rekla da su djelotvorna više od 90%, nakon ranijih komentara proizvođača vakcine Pfizer Inc i BioNTech, koji tvrde isto za svoju eksperimentalnu vakcinu protiv koronavirusa.

“Studije su već pokazale i potvrdile da su, prvo, te vakcine (ruske) sigurne i nemaju ozbiljnih nuspojava nakon upotrebe, a drugo, sve su efikasne”, poručio je Putin.

Povezane vijesti

Sve dogovoreno, Torlak počinje proizvodnju vakcine Sputnjik V

admin

Kako su vakcine protiv kovida napravljene brzo?

admin

Oko 1.830 Trebinjaca primilo vakcinu, IMUNIZACIJA SE NASTAVLJA idućeg vikenda (Video)

admin

U Beograd stiže novih 100.000 ruskih vakcina “sputnjik”

admin

Mandić: Vakcina u BiH 18. januara

admin

Mikrobiolog iz Engleske: BiH će ostati nevakcinisani rezervat

admin