Grad Trebinje
Republika Srpska

RAČUNI ZA STRUJU NISU UMANJENI Ministar Đokić najavio gubitak ERS i veću tarifu onima koji troše više

Građani Republike Srpske dobili su oktobarske račune za struju po uobičajenom obračunu, bez umanjenja onima koji su potrošili manje kilovata nego u oktobru kako je to najavljeno još krajem avgusta.

Istovremeno, stiže još jedna informacija koja nije nimalo dobra. Ministar energetike Petar Đokić rekao je da će “Elektroprivreda RS” ovu godinu zavrišiti sa gubitkom.

Rukovodstvo ERS i predstavnici Vlade RS obećali su građanima da će od oktobra do aprila, odnosno tokom zimskog skupljeg obračuna električne energije, omogućiti jeftiniju struju ako budu trošili manje nego u istom periodu prošle godine. A u oktobru su sigurno mnogi potrošili manje jer je bio najtopliji oktobar unazad 30 godina, dok je prethodni deseti mjesec bio znatno hladniji i kišovit.

Međutim, iz ERS sada poručuju građanima da mogu da računaju jeftinije kilovate sa novembarskim računima pod uslovom da Vlada RS i Regulatorna komisija za energetiku prihvate program ušteda.

Osim toga, sada se već najavljuje i da bi u narednoj godini struja mogla da bude povećana za domaćinstva.

– Naredne godine bi trebalo razgovarati o ovom pitanju i vidjeti da se uvećana potrošnja struje eventualno plaća drugačije nego do sada. To rješenje bi bilo fer – rekao je ministar Đokić, poručujući da će Vlada RS zaštititi građane sa niskim primanjima i nezaposlene.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Kada je u pitanju poslovanje ERS, Đokić je rekao da je u ovoj godini već potrošeno više od 70 miliona KM na uvoz električne energije, a jedan od glavnih razloga bilo je neplansko iskakanje Termoelektrane Ugljevik s mreže, čak 24 puta u ovoj godini.

– To su bili jako veliki troškovi. Morali smo kupovati energiju, u nekim trenucima plaćati i po 500 evra po megavat satu, a isporučivali smo je potrošačima po cijenama koje su nekoliko desetina puta manje – rekao je Đokić za Bloomberg Adria.

Kada je povoljna hidrologija i normalan režim rada termoelektrana, Republika Srpska može da proizvede oko 35 odsto više električne energije nego što joj treba. Međutim, u ovoj godini to nije slučaj.

Komentar