Grad Trebinje
Republika Srpska

Radnici za kraj mjeseca najavljuju velike proteste

Od povećanja plata ostalo je samo obećanje vlasti

Nezadovoljni su i radnici u Republici Srpskoj. Za kraj mjeseca najavljuju velike proteste. Od povećanja plata ostalo je samo obećanje vlasti. Novca nema, a RS nove kredite troši za isplatu dugovanja. I tako ukrug jer je, zbog destruktivne politike, stranih investitora sve manje.

Njemačka odustaje, ali RS ima još prijatelja. Barem tako tvrdi entitetski predsjednik Milorad Dodik. Sa finansiranjem, kaže, problema nema.

Finansijski kolaps

– Bio sam sa mađarskim predsjednikom Viktorom Orbanom koji je rekao da je te projekte spreman da nastavimo, da ih dalje realizujemo. Polako, nisu Nijemci jedini.

Isto tvrdi i entitetski premijer Radovan Višković – sve ide po ranije usvojenom planu. Mnogi godinama predviđaju finansijski kolaps RS, ali to se ne događa.

– Za prvih 6 mjeseci ove godine mi smo servisirali 700 miliona, a zadužili se 500 miliona. Više od 200 miliona smo servisirali nego što smo se zadužili – kazao je Višković.

Ali politika i budžetski korisnici, čini se, ostaju na dvije strane. Dok za prve problema nema, sindikalisti će ubrzo na ulice.

Nisu uplaćeni porezi i doprinosi

U PDP-u kažu i da je pokazatelj krize to što više desetina hiljada radnika u javnom sektoru nema uplaćene doprinose. Sve što govore Dodik i Višković je samo pokušaj stvaranja priče kako je sve u redu.

– Za preko 40.000 ljudi nisu plaćeni porezi i doprinosi, najveći broj njih u zdravstvenom sektoru i to je pokušaj pravdanja nečega što apsolutno ne stoji – tvrdi Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Jasni su i ekonomisti. Problem je što novi krediti služe za vraćanje dugova, a obećanja ostaju neispunjena.

– Ova neka obećanja koja su bila data su trebala da se realizuju u prvom kvartalu ove godine. To je 4. tačka dogovora vlade i sindikata i to nije ispoštovano – podsjeća ekonomista Zoran Pavlović.

Pet sindikata u RS-u je za 29. septembar najavilo proteste u Banjoj Luci. Sindikalci će na ulice izaći zbog neispunjenih obećanja o povećanju plata u prvom kvartalu tekuće godine, piše FTV.

Komentar